Australská válka pokračuje! Premiér státu Victoria nechce neočkované tenisty. Znemožní jim start?

- Jan Vojkůvka

Začíná to připomínat mexickou telenovelu. Smutným faktem však je, že se jedná o osudy skutečných lidí, nikoliv těch, kteří jsou vymyšleni na kusu papíru. Situace kolem Australian Open a přidružených turnajů se totiž opět mění. Podle nejnovějších informací nechce premiér státu Victoria, Daniel Andrews, vpustit do Melbourne neočkované hráče.

Zkraje týdne přišla z Austrálie skvělá zpráva. Podle rozhodnutí vlády by mohli na australské turnaje s vrcholem na melbournském grandslamu přicestovat všichni, ať už očkovaní nebo neočkovaní. Měli by sice rozdílné podmínky a neočkovaní hráči a hráčky by museli podstoupit tvrdou čtrnáctidenní karanténu, ale mohli by přicestovat a hrát na prvním vrcholu sezony.

Ve středu však proti těmto úvahám tvrdě vystoupil Daniel Andrews, což je premiér státu Victoria, kde leží i město Melbourne, dějiště slavného australského grandslamu. Podle něj není přípustné, aby o osudu jeho státu rozhodoval australský premiér Scott Morrison. Právě Morrison dal naději, že budou uděleny výjimky k přicestování do Austrálie i bez nutnosti vakcinace proti covidu-19.

Andrews však smýšlí zcela opačně. Podle něj není možné a ani férové, aby se po obyvatelích Victorie vyžadovalo očkování a do státu následně přicestovali neočkovaní profesionální sportovci.

„Jménem každého očkovaného obyvatele státu Victoria, který udělal správnou věc, nebude moje vláda žádat o výjimku pro žádného neočkovaného hráče,“ řekl ve středu Andrews a hodil svým vyjádřením vidle do vyjednávání mezi Austrálií, místním tenisovým svazem a světovými tenisovými federacemi.

„Pokud nepožádáme o výjimku, tak žádná nebude udělena. Tím je celá záležitost v podstatě vyřešena,“ podotkl stroze. Pokud by stát Victoria o výjimky nezažádal, neočkovaným tenistům by tím bylo znemožněno na turnajích na území tohoto státu hrát. To je nejhorší možný scénář, kterého se mnozí obávají.

Dle americké CNN je v elitní stovce mužského a ženského žebříčku okolo 30 % neočkovaných sportovců. To se s největší pravděpodobností týká i světové jedničky Novaka Djokoviče, který by přitom na Australian Open rád zaútočil na 21. grandslamový titul.

Podle Andrewse však nelze aplikovat dvojí metr. Nastavená pravidla totiž určují, že všichni, kdo se budou podílet na chodu turnajů ve Victorii, musí být očkováni. Týká se to jak pořadatelů, zaměstnanců a fanoušků, tak médií i místních sportovců, funkcionářů a trenérů.

„Nebudu přece vyžadovat, aby lidé sedící na tribuně či lidé pracující na zajištění chodu akce byli očkováni, zatímco hráči nejsou,“ dodal s tím, že na prvním místě je bezpečnost obyvatel. Z případné kritiky si příliš hlavu neláme.

Celá Austrálie, a stát Victoria zejména, berou pandemii covidu velmi vážně od samého začátku. Australské hranice byly na 18 měsíců uzavřené a muselo se žádat o výjimku k přicestování s nutností tvrdé izolace po příjezdu do země. Stát Victoria pak v průběhu pandemie hned šestkrát vyhlásil lockdown nad svým hlavním městem Melbourne. Australané, kteří doposud nebyli očkováni, mají stále zakázán vstup do hospod, restaurací, na sportovní akce i další veřejné události.

Australian Open má začít 18. ledna. Po nadějích všech ze začátku týdne se však nyní opět rojí otazníky, jak to s celou akcí bude a kdo bude vůbec v Melbourne skutečně moci hrát.