Zahájení BJK Cupu se blíží! Jsme připraveni na startovní výstřel, hlásí pořadatelé

- Marek Bartošík

Už jen dny zbývají do chvíle, kdy v pondělí 1. listopadu vypukne v Praze 1. ročník Mistrovství světa – Poháru Billie Jean Kingové. Pořadatelé připravili na úterý pro novináře exkurzi O2 arenou a přilehlou halou O2 universum, kde už je téměř vše nachystáno k zahájení největší sportovní akce v historii České republiky. „To, že tady vůbec jsme, je zázrak. Všechno je postavené, dokončujeme lóže. Jsme připraveni na startovní výstřel,“ konstatoval prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

Hned dvanáctka týmů včetně silné české reprezentace se zúčastní Poháru Billie Jean Kingové, který se uskuteční ve dnech 1. až 6. listopadu. Elitní tenistky budou bojovat o úspěch své země nejen v O2 areně s kapacitou 12 tisíc míst, ale i v přilehlé (a velmi pohledné) hale O2 universum, kam může zavítat nejvýše 2000 diváků. Až prestižní klání začne, budou v akci hned čtyři týmy najednou.

Pořadatelé mohli v úterý před polednem spokojeně konstatovat, že práce, které začaly v sobotu, jsou dokončeny přibližně na 90 procent. „Funguje tady stovka lidí. Povrch kurtu je neuvěřitelná skládačka. Nenatíral se, ale jednotlivé díly se do sebe zacvakávají. Spáry nejsou vůbec vidět,“ pochvaloval si svazový šéf Ivo Kaderka s doplněním, že podobný povrch Rebound Ace využil také Roger Federer pro svou loňskou exhibici v Jihoafrické republice.

Pod samotným povrchem se ještě nachází pěnová vrstva, guma a samozřejmě led. Instalace povrchu, který při převozu zaplnil hned tři kamiony, je však pro pořadatele pouze jednou z řady výzev. „Před dvěma měsíci jsme netušili, jestli mistrovství opravdu bude. Logistika akce je šílená. Není to Česko versus někdo, je to dvanáct nejlepších týmů z celého světa,“ zdůraznil Kaderka.

Tenistkám jsou k dispozici také tři tréninkové kurty v areálu Sokolu Hloubětín, vzdáleném přibližně deset minut cesty autem od O2 areny a haly O2 universum. U hracích dvorců jim budou k dispozici také moderní křesla namísto laviček. „A hráčky budou mít před sebou televize, kde budou moci sledovat jestřábí oka a podobně,“ informoval mluvčí českého BJKC týmu Karel Tejkal.

Dalším moderním prvkem bude zařazení tzv. systému „Hawk-Eye Live“, tedy automatického jestřábího oka, které nahrazuje klasické čárové rozhodčí. Na dvorci tak bude „pouze“ umpirový sudí.

S ohledem na rostoucí počet nakažených nemocí covid-19 je prioritou organizátorů pečlivý systém kontroly, v úterý od 12 hodin proto začal v dějišti BJKC fungovat systém bublin. Pořadatelé zdůrazňují, že na opatření proti covidu kladou „maximální, až enormní tlak“. Například všichni členové organizačního týmu musejí být očkovaní, což dokonce překonává aktuálně platná pravidla ministerstva zdravotnictví.

Diváci se tak můžou těšit na skvěle připravenou událost, která nabídne i v náročných podmínkách atraktivní duely. Největší zájem mají fanoušci o závěrečná kola – na páteční semifinále a sobotní finále se dosud prodalo přes 65 procent vstupenek z celkového počtu 12 tisíc na každý den. Na skupinové zápasy české reprezentace (pondělí a čtvrtek) tenisoví příznivci dosud vykoupili přibližně 55 procent kapacity, prodej na úterý a na středu se zatím pohybuje mezi 30 a 40 procenty.

Premiérový ročník Mistrovství světa – Poháru Billie Jean Kingové vypukne v pondělí 1. listopadu, kdy se od 17 hodin představí i české tenistky proti německému výběru. Ve čtvrtek 4. listopadu čeká na celek kapitána Petra Pály ve stejném čase souboj se Švýcarkami.

Vstupenky je možné zakoupit v sítích Ticketportal a Ticketmaster.


Galerie