Billie Jean King Cup: Španělky hlásí obrovské ztráty

- Radek Štohl

Billie Jean King Cup hlásí absenci dvou hvězdných tenistek. V barvách Španělska se nepředstaví aktuálně pátá hráčka žebříčku dvouhry Garbine Muguruzaová ani aktuálně třináctá hráčka žebříčku dvouhry Paula Badosaová. Obě elitní tenistky turnaj v Praze vynechají kvůli náročnému programu. Češka Barbora Krejčíková tak zůstává jedinou singlistkou, která se zúčastní Billie Jean King Cupu i Turnaje mistryň.

„Uplynulé měsíce byly vzhledem i k netradičnímu termínu Indian Wells velmi náročné, od července jsem vůbec nebyla doma. Rekonvalescence zraněného kotníku navíc zabere více času, než jsem očekávala. Během následujících dnů se pokusím připravit na Mexiko,“ zmínila Muguruzaová Turnaj mistryň v Guadalajaře.

V podobném duchu mluvila méně zkušenější krajanka Badosaová. „Bohužel musím oznámit, že vzhledem k nabitému programu se španělským týmem neodcestuji do Prahy. Budu tak muset fandit na dálku," mrzí třiadvacetiletou tenistku neúčast na Billie Jean King Cupu.

Muguruzaová má letos za sebou čtyřiapadesát zápasů, od konce července se postupně zúčastnila olympijských her, turnajů v Montrealu, Cincinnati, US Open, Chicagu, Indian Wells a naposledy v Moskvě. V Chicagu slavila titul, na olympiádě došla do čtvrtfinále.

Badosaová před začátkem probíhajícího ročníku pobývala na sedmdesáté pozici. Díky čtvrtfinále na French Open či dvěma titulům se vyšplhala až na třináctou příčku. Naposledy triumfovala v Indian Wells, což jí definitivně zajistilo účast na Turnaji mistryň.

Absence obou elitních hráček výrazně snižují šance Španělek na Billie Jean King Cupu, kde se v základní skupině utkají s Američankami a Slovenkami. 

Billie Jean King Cup je na programu od 1. do 6. listopadu v pražské O2 areně a O2 universum. České tenistky začnou hned v pondělí proti Němkám. Turnaj mistryň je naplánovaný na 10. až 17. listopadu.