ATP

Next Gen ATP Finals: Rozhodnuto je už o 5 účastnících

- Radek Štohl

Už pět účastníků zná letošní Next Gen ATP Finals. Na mládežnickém Turnaji mistrů v italském Miláně se představí také elitní hráči současného světového tenisu, konkrétně si o titul zahrají Jannik Sinner, Felix Auger-Aliassime, Carlos Alcaraz, Sebastian Korda a Jenson Brooksby.

Prvním mužem tohoto žebříčku je Jannik Sinner. Dvacetiletý Ital letos dobyl Washington, v Miami dokráčel do finále. Na French Open a US Open skončil mezi šestnáctkou nejlepších. Next Gen ATP Finals se zúčastnil už před dvěma lety, kdy zvítězil.

Hned za ním se nachází Félix Auger-Aliassime (21 let). Velký kanadský talent letos uchvátil čtvrtfinálovou účastí ve Wimbledonu, na US Open dokonce uhrál o kolo více. Zde nestačil až na pozdějšího šampiona Daniila Medveděva.

Do čtvrtfinále závěrečného grandslamu roku se dostal Španěl Carlos Alcaraz (18 let), který uhrál třetí kolo na French Open. Na ATP v Umagu se dočkal premiérové trofeje v této kategorii.

Druhým nejstarším účastníkem je prozatím jednadvacetiletý Sebastian Korda. Američan s českými kořeny byl ve Wimbledonu kousek od čtvrtfinále, proti Karenu Chačanovovi v pátém setu prohrál 8:10. V Miami si připsal postup mezi osmičku nejlepších, v Parmě získal trofej.

Dosud posledním jistým postupujícím se stal druhý Američan Jenson Brooksby (20 let). Do konce dubna vyhrál tři turnaje challengerů, jednou byl ve finále. Zaujal na US Open, kde v osmifinále vzal set Novaku Djokovičovi. Ve Washingtonu a Antverpách byl v semifinále, v Newportu ho dělil jediný zápas od titulu.

Velmi blízko účasti je Ital Lorenzo Musetti (19 let), v závěsu jsou Juan Manuel Cerundolo a Brandon Nakashima. Čeští mladíci Jiří Lehečka a Tomáš Macháč jsou na dvanácté, resp. třinácté pozici.