A teď na BJK Cup! Dáme do toho maximum, burcuje Siniaková po moskevském titulu

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

Kateřina Siniaková se před pražským Billie Jean King Cupem dostala do správné fazóny. Na turnaji WTA 500 v ruské Moskvě po boku Jeleny Ostapenkové vybojovala deblový titul, když v sobotním finále česko-lotyšský pár porazil Nadiju Kičenokovou a Ioanu Olaruovou 6:2, 4:6, 10:8. „Prostě jsem se snažila hrát dobře,“ usmívala se česká tenistka.

Siniaková s Ostapenkovou v prvním setu finálového klání dominovaly. Ve druhé sadě ovšem rychle prohrávaly 0:4 a musely manko dotahovat. Byť získaly dva brejky a snížily na 4:5, nakonec neudržely v desáté hře podání a musely potřetí na turnaji do supertiebreaku. V něm znovu uspěly a nakonec dotáhly svou moskevskou pouť až k zisku trofeje.

Pro pětadvacetiletou Siniakovou se jednalo už o dvanáctý titul na okruhu WTA, přičemž hned osm jich vybojovala po boku Barbory Krejčíkové. Letos se jedná už o její čtvrtou trofej, přičemž k tomu přidala spolu se svou stálou parťačkou i olympijské zlato v Tokiu.

Ještě před začátkem české části tiskové konference byla šampionka Siniaková dotazována v ruském jazyce místními dětmi. „Všechny děti se ptaly na emoce, to bylo zajímavé. Ptaly se taky, jestli jsme před zápasem nervózní,“ uvedla česká hráčka.

Byla jste tedy před finále nervózní?
Ani ne, řekla bych, že jsem byla nervózní tak, jak to před zápasem má být. Prostě jsem se snažila hrát dobře. Byla jsem zklamaná, když nám druhý set utekl, že jsme trochu zbytečně spěchaly a chybovaly. Ale nervózní jsem ani nebyla.

Jak hodnotíte celý týden?
Musím ho hodnotit kladně, vyhrály jsme, ale všechny zápasy byly samozřejmě moc těžké. Většina byla v supertiebreaku, tam se může stát cokoli. Ale supertiebreak jsme vždycky podchytily dobře, a dokonce ve čtvrtfinále jsme utíkaly z mečbolu, takže trošičku štěstíčka muselo být. Ale máme titul, takže jsem spokojená.

Jak se vám povedlo obrátit ze skóre 6:9 v supertiebreaku ve čtvrtfinále proti Kužmové a Panovové?
Musím říct, že se to zrovna tak sešlo, že Jelena dvakrát servírovala i returnovala, takže já se ani nedotkla míče a bylo to 9:9. Bylo super, že se to takhle povedlo a otočily jsme to. Soupeřky hrály moc dobře a zápas byl vyrovnaný. Jsme rády, že se to takhle povedlo.

Letos jste získala pět deblových titulů, s tím jste asi spokojená, že?
Titul je vždycky super, jsem hrozně moc ráda, že se mi to povedlo i tady v Moskvě. Chtěla jsem tu pobýt co nejdýl, takže jsem moc ráda, že se to povedlo. Ještě mám před sebou důležité turnaje a tam bych taky chtěla tituly, takže musím furt makat, abych ještě poslední dva kroky zvládla a aby se to povedlo co nejlíp.

Třikrát jste na turnaji absolvovala supertiebreak, je to dobrá příprava na Billie Jean King Cup a Turnaj mistryň?
Vypadá to tak, protože když se na grandslamech hrají celé tři sety, je to o hodně lepší, ale teď nás čekají supertiebreaky, takže doufám, že to bude pokračovat v tomhle kladném směru.

Jaký byl váš netenisový program v Moskvě?
Moc času jsem neměla, protože i když jsem šla ven, furt se nikam vyloženě nesmí. Před turnajem jsem se viděla s babičkou, teď jsem se viděla se všema z tribuny, když se na mě šli podívat. Musím teď za dva večery stihnout všechny vidět.

Jak jste se s Jelenou domluvily? Hrály jste spolu druhý turnaj…
Chtěla jsem tady hrát debla. Mám tady druhou půlku rodiny, takže jsem tady chtěla pobýt o něco víc. Hledala jsem parťačku, ale buď hodně holek už nechtělo hrát debl, nebo byly domluvené s někým jiným. A právě proto, že jsem už s Jelenou hrála, jsme se tak nějak domluvily a dopadlo to. (usmívá se)

Na kurtu jste komunikovaly v ruštině. Oslovily jste tím domácí publikum, když jste mluvily i po zápasech rusky?
Za mě určitě. Čím víc mluvím, tím je to lepší. Pro mě je to určitě bez problémů.

Jak se těšíte na BJKC? Byla Moskva dobrou přípravou?
Těžko říct. Doufám, že na BJKC nebudu vždy jenom do debla, ale uvidíme, jak se to sejde. Nejlepší by bylo, kdyby to bylo vždy 2:0 už po dvouhrách. Ale samozřejmě pro mě je každý zápas super. Jsem ráda, že se to takhle sešlo, a doufám, že v tom budu pokračovat, když bude potřeba, i v Praze. Je skvělé, že hrajeme doma, moc se těším.

Byla jste v Moskvě v kontaktu se spoluhráčkami z české reprezentace?
Holky tady byly, Maky a Terka, tak jsme se bavily, když jsme se sešly. Dělaly jsme si srandu, že se už připravujeme na ten tým. Ale samozřejmě každá jedeme sama za sebe, takže to ještě nebylo tak cítit. Ale myslím, že až se příští týden všichni sejdeme, atmosféra bude cítit.

Jaký je váš program na další dny?
V pondělí letím domů a ve čtvrtek se přidávám k týmu v Praze.

Máte v hlavě finále Fed Cupu v roce 2018 v O2 areně, kde jste byla českou hrdinkou, když jste porazila Alison Riskeovou a Sofii Keninovou?
Myslím, že až se tam objevím, vzpomenu si na něj. Byl to pro mě nezapomenutelný zážitek a ty emoce určitě hned vyplynou na povrch, bylo to skvělé. Hrozně moc se těším, že to bude v Praze. Atmosféra bude super. Dáme do toho maximum, aby se nám to zase povedlo.