Čekání na finále neprolomila. Vondroušovou v semifinále s Kontaveitovou zradilo podání

- Jan Vojkůvka

Česká tenistka Markéta Vondroušová si první finále na okruhu WTA v probíhající sezoně nezahraje. V sobotním semifinálovém utkání podlehla rozjeté Estonce Anett Kontaveitové ve dvou setech 3:6, 4:6 a své čekání na finálové utkání, v němž se naposledy představila v červnu 2019, neprolomila.

Ač Vondroušová postoupila letos do finále na olympijských hrách v Tokiu, na okruhu WTA ji v probíhajícím ročníku provází pořádná smůla. Skrz semifinále se nedokázala probít na Yarra Valley Classic (prohrála s Muguruzaovou), v Lucemburku (padla s Tausonovou), Chicagu (nenastoupila) a nyní ani v Moskvě.

Na moskevském turnaji z kategorie WTA 500 se prezentovala v předchozích utkáních ve skvělé formě. Proti Rybakinové, Curenkové ani Pavljučenkovové neztratila ani jeden set, ovšem v semifinále číhala rozjetá Kontaveitová, která má aktuálně jednu z nejlepších krátkodobých bilancí na okruhu.

Pětadvacetiletá Estonka od konce srpna vyhrála turnaje v Clevelandu a Ostravě a včetně semifinálového duelu s Vondroušovou dokázala posbírat 20 výher z 22 zápasů. Ač je pravdou, že tentokrát české hráčce zápas příliš nesedl.

Vondroušovou v duelu s Kontaveitovou příliš nedrželo podání. To si prohrála hned pětkrát, přičemž úspěšnost prvního servisu měla pouze 59% a přes druhé podání se dostávala se soupeřkou do velkých problémů.

Do utkání sice vstoupila brejkem, ale následně ztratila hned třikrát podání a tuto ztrátu i přes brejk v sedmé hře už nedohnala. Ve druhé sadě Vondroušová přišla o servis dvakrát a ze stavu 2:1 rázem prohrávala 2:5. Jedno podání si sice vzala v koncovce zpět, ale v desáté hře už Kontaveitová duel doservírovala.

Vondroušová se tak letos ani napočtvrté do finále na okruhu WTA neprobojovala. Naposledy si o titul zahrála v červnu 2019, kdy se probila do finále na Roland Garros.

VTB Kremlin Cup, Moskva (ženy, RUS, 565 530 USD, tvrdý povrch – hala)
Semifinále dvouhry
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (35.) – Anett Kontaveitová (EST, 20.) 3:6, 4:6