Bartyová letos už Austrálii neopustí. Turnaj mistryň bude bez světové jedničky

- Jan Vojkůvka

Dlouho se na její rozhodnutí čekalo. Ashleigh Bartyová si po návratu do Austrálie, kam se vydala po dlouhých sedmi měsících na cestách, nechala čas na rozmyšlenou a nakonec zbytek sezony po zralé úvaze odpískala. Světová jednička tak vynechá i Turnaj mistryň v mexické Guadalajaře.

Australská hvězda se naposledy na kurtech objevila v září na US Open, kde skončila už ve třetím kole. Následně odcestovala poprvé od března domů, podstoupila povinnou karanténu a užila si kýžený čas s blízkými. Následně se však musela rozhodnout, co se zbytkem sezony. A po dlouhém přemítání nakonec usoudila, že bude lepší zbytek roku věnovat odpočinku a následné přípravě na nový ročník.

„Chci všem oznámit, že v roce 2021 už nebudu hrát na žádném turnaji, což se týká i WTA Finals v Mexiku,“ uvedla Bartyová. „Bylo to složité rozhodnutí, ale potřebuji upřednostnit své tělo, zregenerovat po sezoně 2021 a zaměřit se na tvrdou přípravu před australským létem,“ podotkla směrem k turnajům v Austrálii s vrcholem na grandslamu v Melbourne.

Pro Bartyovou bylo nakonec rozhodující i to, že by se v přípravě cesty na Turnaj mistryň musela při návratu domů opět podrobit karanténě. To by pro ni znamenalo velké komplikace. „Vzhledem k pokračujícím obtížím při cestování zpět do Queenslandu a karanténním požadavkům nejsem ochotna ohrozit svou přípravu na leden,“ pokračovala Australanka.

„Nyní se soustředím hlavně na přípravu před létem v Austrálii a udělám vše pro to, abych mohla vyhrát Australian Open,“ dodala.

Bartyová prožila letos výtečnou sezonu. V červenci zvítězila ve Wimbledonu, kde v průběhu turnaje vyřadila hned tři české hráčky a ve finále zdolala ve třech sadách Karolínu Plíškovou. Celkem dosáhla na pět trofejí (vedle Wimbledonu zvítězila také v Miami, Cincinnati, Stuttgartu a jednom z turnajů v Melbourne) a upevnila svou pozici na čele ženského žebříčku.

Její rozhodnutí zároveň znamená, že pro postup na WTA Finals aktuálně stačí být v žebříčku WTA Race na devátém místě, které momentálně drží Tunisanka Ons Džabúrová.