Povinné očkování na Australian Open? Souhlasím s Novakem, prohlásil Medveděv

- Petr Sumbal

První grandslam příští sezony Australian Open bude jen pro očkované. Tuhle zprávu jsme se dozvěděli ve středu a stále je velmi nejisté, jak hojná bude účast na tomto turnaji, jelikož mnoho tenistů za sebou vakcinaci dosud nemá. Skepticky se k očkování staví mimo jiné světová jednička Novak Djokovič a nově na toto téma promluvil také Daniil Medveděv. V Melbourne hrát chce, svou účast však jednoznačně nepotvrdil.

Daniil Medveděv prožívá fantastickou sezonu, během které poprvé v kariéře vyhrál jeden z grandslamů, když na US Open porazil ve finále Novaka Djokoviče 3:0 na sety. Ač jsou se Srbem velcí rivalové, v jednom jsou oba za jedno. Nelíbí se jim, že blížící se Australian Open bude jen pro očkované.

„Je to jednoduché. Pokud nebudete očkovaní, musíte projít čtrnáctidenní karanténou, což si myslím, že nikdo z hráčů nebude chtít podstoupit. Takže podle toho, kdo se zúčastní, budeme vědět, kdo je očkovaný a kdo ne,” řekl Medveděv na tiskové konferenci v Moskvě.

„Před pár dny jsem četl, co na tohle téma řekl Novak Djokovič, a musím říct, že s ním naprosto souhlasím. Novak řekl, že by nerad zveřejňoval své lékařské záznamy. Já si myslím to samé a nejedná se jen o očkování, ale o zdravotní stav hráčů obecně,“ pokračoval Medveděv a následně svou myšlenku ještě rozvedl, když uvedl pár dní starý příklad, kdy nesdělil úplnou pravdu o tom, proč se rozhodl vynechat domácí turnaj v Moskvě.

„Například když jsem se odhlásil z Kremlin Cupu, ATP po mně chtěla, abych uvedl důvod, tak jsem jim řekl, že je to kvůli únavě. To samozřejmě nebyla úplně pravda a neřeknu vám, z jakého důvodu jsem se už na Indian Wells necítil dobře a následně jsem se nemohl zúčastnit ani domácího podniku,“ prohlásil bez okolků ruský tenista.

Medveděv by se měl na okruh znovu vrátit v Paříži, kde se v tamní hale Bercy odehraje poslední „tisícovka“ roku. Poté ho ještě bude čekat Turnaj mistrů v Turíně a na závěr sezony pak Davis Cup. Medveděv uvedl, že věří v úspěch silného ruského týmu, zároveň však nezapomněl připomenout, že tenisová termínová listina by měla v budoucnu doznat úprav.

„Jsme jediný sport, který se hraje 11 měsíců v roce. Finále Davis Cupu je na programu 5. prosince a do Austrálie se bude odlétat už 26. nebo 27. prosince. Takže si musíte vybrat, zda si raději odpočinete, což ovlivní přípravu na novou sezonu, nebo zda zahájíte přípravu zcela bez odpočinku,“ vyjádřil své znepokojení nad přeplněným tenisovým kalendářem vítěz 12 turnajů ATP a jednoho grandslamu.

I přes všechny komplikace spojené s cestou do Austrálie by se ovšem Medveděv rád lednového grandslamu zúčastnil. „Já za sebe říkám, že v Austrálii hrát chci. To je vše, co k tomu nyní mohu říci,“ uvedl.

 

Kompletní tiskovou konferenci Daniila Medveděva můžete zhlédnout zde: