Zahrajeme si, bude legrace! Belgičan se vrátil po osmi letech, teď má na dosah finále turnaje ATP

- Filip Lefenda

Dlouhých osm let chyběl na elitním okruhu Xavier Malisse, který se tento týden účastní čtyřhry na halové akci ATP v Antverpách. Bývalý devatenáctý hráč světa vyhrál během své kariéry tři singlové a devět deblových titulů. Nyní útočí zcela nečekaně na další.

Jednačtyřicetiletý Belgičan hraje na domácím turnaji v páru s o sedmnáct let mladším Jihoafričanem Lloydem Harrisem, kterého trénuje. Během společně strávených chvil v Indian Wells se shodli na tom, že by byla zábava zahrát si bok po boku alespoň jeden turnaj. A tak zažádali o divokou kartu na halovou dvěstěpadesátku v Antverpách, kde píší hodně zajímavý příběh.

„Vůbec jsem nečekal, že bychom mohli vyhrát,“ přiznal Malisse poté, co oba jmenovaní v prvním kole porazili 6:4 a 7:6(4) Monačana Romaina Arneoda a Australana Matta Reida. Členové elitní stovky deblového žebříčku přicestovali do Belgie jako čerství finalisté challengeru v Alicante, a tudíž v dobré formě.

Tím ale senzace neskončila. Ve čtvrtek si Malisse (bez žebříčku) s Harrisem (až 222. místo v deblovém pořadí) vyšlápli dokonce na turnajové jedničky Chorvata Ivana Dodiga s Brazilcem Marcelem Melem. Třísetovou bitvu vyhráli po výsledku 6:4, 3:6 a 10:7, a postarali se tak o další obrovské překvapení.

„Moje podání už je mnohem pomalejší než dříve, a proto je důležité ho dobře umístit. Cítil jsem se ale dobře. Je příjemné být zase zpět a zahrát si,“ pravil rodák z Kortrijku. „Hlavně se ale dobře bavíme. Je to legrace. A to je celý důvod toho, proč jsme se akce zúčastnili,“ smál se Malisse.

Po skalpu nejvýše nasazeného páru mohou rázem směle pomýšlet klidně i na celkový triumf. Malisse se přitom na okruhu ATP objevil dosud naposledy v sezoně 2013. Od té doby odehrál pouze jeden turnaj ITF ve čtyřhře.

V sobotu narazí Malisse s Harrisem na třetí nasazené duo – Nizozemce Wesleyho Koolhofa a Jeana-Juliena Rojera.

Xavier Malisse „ukončil“ aktivní kariéru v roce 2013. Ovládl během ní ve dvouhře tři turnaje ATP (Delray Beach 2005 a 2007, Čennai 2007), dalších devět trofejí pak získal ve čtyřhře. V singlu figuroval wimbledonský semifinalista z roku 2002 nejvýše na 19. pozici, v deblu pak o šest míst níže.