Hlavní starost Vondroušové? Aby mi vypletli rakety! usmívá se moskevská čtvrtfinalistka

- Marek Bartošík

Moskevská mise Markéty Vondroušové zatím vychází na jedničku. Stříbrná olympijská medailistka si po světové sedmnáctce Jeleně Rybakinové (6:4 a 6:4) poradila bez větších potíží také v osmifinále s ukrajinskou kvalifikantkou Lesjou Curenkovou (6:3, 6:3) a při své premiéře na VTB Kremlin Cupu postoupila mezi nejlepší osmičku. „Je super, že jsem tady ve čtvrtfinále. Na turnaji zatím hraju docela dobře,“ uvedla pro Tenisový svět dvaadvacetiletá Vondroušová.

Velmi solidní výsledky sbírá v závěrečné části letošní sezóny Markéta Vondroušová. Někdejší světová čtrnáctka postoupila za poslední dva měsíce už počtvrté do čtvrtfinále na akci WTA, když se jí stejný krok podařil také v Lucemburku a na dvou turnajích v Chicagu. Aktuálně 35. hráčka světového pořadí zatím v Moskvě vyřídila Kazašku Jelenu Rybakinovou i Ukrajinku Lesju Curenkovou bez ztráty setu, na kurtu se ani jednou nezdržela více než hodinu a půl.

Jak zatím hodnotíte vaše působení na VTB Kremlin Cupu?
První zápas byl těžký. Dnes to bylo všelijaké, a proto jsem ráda, že jsem vyhrála ve dvou setech. Soupeřka hrála chvílemi dobře, pak zase hůř, takže zápas byl takový bez tempa. Bylo těžké udržet se ve výměnách, ale myslím, že jsem to zvládla dobře.

Nakolik je pro vás cenná výhra právě proti Curenkové, s níž jste před třemi lety poněkud nešťastně prohrála v osmifinále US Open?
Ona teď sice v žebříčku spadla, ale myslím, že pořád umí hrát kvalitní tenis a že má na to být ve stovce. Tehdy se vlastně dostala mezi nejlepší osmičku na US Open, je to fakt nepříjemná soupeřka, má nebezpečný bekhend a je rychlá.

Díky dnešnímu vítězství jste postoupila už počtvrté od konce srpna do singlového čtvrtfinále. Jaký máte pocit ze své hry?
Myslím, že od olympiády jsem se celkově zvedla. Moje hra je celkově dobrá, dobře servíruju a jsem solidní ve výměnách. Dnes jsem mohla trochu víc útočit, ale s ní je to těžké.

Proti Curenkové jste zapsala šest es a dvě dvojchyby. Berete takovou bilanci?
Jo, dneska to bylo super. Proti Rybakinové jsem dala docela hodně dvojchyb (devět, pozn. red.), ale tam to bylo těžké. Ona mě ze druhého servisu hnala, a proto jsem víc riskovala. Dnes jsem si druhý servis hlídala a ten první byl super, moc jsem si jím pomáhala.

Zmínila jste zápas s Rybakinovou, v němž vám snad třikrát praskl výplet…
Hrozně se s tím tady peru. Když jsem hrála proti Rybakinové, praskly mi během chvíle tři výplety a neměla jsem další rakety, protože je vyplétali, takže jsem hrála s nějakou starou. Mezitím mi ještě dvě rakety praskly ve vyplétacím stroji, dnes ráno mi praskly ještě dvě a v utkání mi zase praskl výplet nahoře u rámu. Je to tady fakt šílené.

To zní skoro jako prokletí. Dokážete vysvětlit, proč vám zrovna v Moskvě výplety tak často praskají?
Myslím, že vyplétači tady moc natahují struny a pak jim praskají. Je těžké se s nimi nějak dohadovat, protože plácají výplety a plácají všechno. Rakety nejsou připravené na zápas, což je prostě špatně. Dnes před utkáním jsem už byla zoufalá, protože jim to pořád praskalo. Bylo to náročné. Jsem ráda, že mi rakety do konce zápasu vůbec vydržely.

Jaké vlastně jsou ruské halové turnaje WTA? V Moskvě teď zažíváte vydařenou premiéru, v Petrohradu jste si zahrála už loni.
Petrohrad je podle mě o něco lepší než Moskva. Tady jsou dvě haly a ve starší z nich je kurt číslo jedna, kde jsem hrála oba své zápasy. Jídlo je v pohodě a hotel je hezký, to samé centrkurt. Hlavní část je dobrá, ta vedlejší je trošku horší, ale samozřejmě se to dá. Nicméně nejdůležitější je, aby mi vyplétali rakety. (směje se)

A jak dobrá je v Moskvě káva? Jednu jste mimochodem ve středu přinesla vaší kamarádce Tereze Martincové, když potřebovala doplnit energii v souboji proti Španělce Garbiňe Muguruzaové.
(směje se) Kafé tady pijeme. Terka si dávala jedno před zápasem, a protože byla unavená, donesla jsem jí presa. Myslím si, že jí to pomohlo a že hrála dobře (Martincová podlehla světové pětce Muguruzaové až po velkém boji 4:6, 6:4 a 3:6, pozn. red.). Terka už odletěla, ale když tady byla, pomáhaly jsem si, protože jsme sem obě jely bez trenérů. Bylo to fajn.

V pátečním čtvrtfinále vás čeká světová šestnáctka Anastasija Pavljučenkovová. Jaké to bude hrát proti tak zkušené soupeřce v jejím domácím prostředí?
Bude to těžké, diváci ji budou hnát. Pro mě je ale čtvrtfinále skvělé, teď už nemám co ztratit. Pavljučenkovovou jsem nedávno porazila v Chicagu (6:3, 6:2, pozn. red.), kde byly jiné podmínky, hrály jsme venku. Myslím, že je tady zvyklá a že se jí bude hrát dobře.

Mimochodem po dvorcích se už nějakou dobu proháníte bez tejpů. Docela příjemná změna oproti jiným obdobím, že?
(směje se) Hraju už docela dlouhou dobu bez tejpů, takže musím zaklepat! Jsem zdravá a těší mě, že na turnajích vydržím až do posledních kol. V Chicagu jsem měla smůlu, bylo mi blbě, ale zranění nemám, za což jsem moc ráda.

VTB Kremlin Cup, Moskva (ženy, RUS, 565 530 USD, tvrdý povrch – hala)
Osmifinále dvouhry
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (35.) – Lesja Curenková (UKR, 145.) 6:3, 6:3