Přípravy na BJK Cup v Praze vrcholí. Těším se, nohy se mi klepou už teď, říká Krejčíková

- Marek Bartošík

Už od brzkých ranních hodin v sobotu 23. října začne pokládka povrchu na dvorcích v pražské O2 areně a přilehlé hale O2 universum, kde se ve dnech 1.–6. listopadu uskuteční 1. ročník Mistrovství světa – Poháru Billie Jean Kingové. Náročnou organizaci velké týmové akce, kde budou patřit k favoritkám i domácí tenistky, zajišťuje Český tenisový svaz v čele s jeho prezidentem Ivem Kaderkou. „Zásadní problémy zatím nenastaly, musím zaklepat. Osobně jsem spokojený, přestože energie ubývá. Blížíme se do finále,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci Kaderka.

K hlavním tvářím blížícího se Billie Jean King Cupu (BJKC) v Praze bude bezesporu patřit Barbora Krejčíková. Aktuální světová čtyřka a lídryně českého výběru ostatně figuruje také na oficiálních plakátech, lákajících fanoušky na nezapomenutelný tenisový zážitek. „Je pro mě obrovská čest reprezentovat turnaj na plakátu,“ netajila pětadvacetiletá Krejčíková, která se na tiskovku připojila on-line z Brna, kde trénuje po návratu ze Spojených států.

Na tamním BNP Paribas Open v Indian Wells, jemuž se přezdívá „pátý grandslam“, podlehla v osmifinále pozdější šampionce Paule Badosaové ze Španělska. „Přála jsem jí to, je to moje dobrá kamarádka. Cítím se dobře, tréninky jsou podle mého názoru také dobré. Snažím se posbírat co nejvíce energie. Připravuji se, že mentálně to bude náročné, ale těším se,“ řekla jedna z největších hvězd nadcházejícího BJKC.

Šampionka letošního Roland Garros si samozřejmě uvědomuje, že jako nejvýše postavená účastnice v aktuálním žebříčku dvouhry bude pod tlakem. „Mám velký černý terč na zádech, který se bude snažit každý sestřelit. Musíme si utkání užívat a tlak si nepřipouštět,“ hledala recept tenistka z Ivančic, jež se bude moci v Praze spolehnout také na podporu nejbližších.

„Na zápasech budu mít rodinné příslušníky, kamarády a známé a budu si s lidmi utkání užívat. Doufám, že to na kurtu potvrdím, protože se mi klepou nohy už teď. Motivace je obrovská,“ poznamenala.

Na čtvrteční tiskovku se na dálku připojila také velezkušená deblistka Lucie Hradecká, která právě zápolí po boku Marie Bouzkové na halové akci WTA v Moskvě. „Týmová soutěž je jiná než ostatní turnaje,“ ví moc dobře šestatřicetiletá Hradecká. „Hraje se nový formát, takže to bude trochu specifické a náročnější na koncentrovanost.“

Hradecká touto zmínkou narážela na fakt, že každé střetnutí bude obsahovat pouze tři zápasy, čtyřhra se navíc bude hrát podobně jako na akcích WTA bez výhod a s případným rozhodujícím supertiebreakem. Kapitán českého týmu Petr Pála se ale zrádného supertiebreaku, hraného do deseti bodů, nebojí.

„Nebude čas na opravu, vše bude otázka jednoho dne. Když holky hrály olympiádu, vyhrály tři supertiebreaky,“ připomněl tokijský úspěch dua Krejčíková, Siniaková šestačtyřicetiletý Pála.

Obrovská radost z nominace

Kromě Barbory Krejčíkové, Kateřiny Siniakové a Lucie Hradecké figurují v silném českém výběru ještě Markéta Vondroušová a Tereza Martincová. Zatímco Vondroušová už atmosféru slavné ženské týmové soutěže několikrát zažila, Martincová bude teprve debutovat.

„Těším se opravdu hodně. Je k neuvěření, že moje jméno je v nominaci na turnaj. Vždy jsem to sledovala, mám obrovskou radost,“ líčila v nahrávce šestadvacetiletá Martincová. „Chci se měřit s nejlepšími. V České republice máme fajn lidi, na atmosféru se těším. Dříve mě to svazovalo, ale v Praze jsem si to již posledně užívala, protože čeští fanoušci jsou skvělí. Vydám ze sebe všechno.“

Není divu, že se s ohledem na atraktivní českou sestavu vstupenky na zápasy domácích reprezentantek velmi dobře prodávají. „Prodej na ostatní duely ale trochu vázne, hodně lidí se ještě bojí koronaviru. Musíme počkat, kam se dostaneme s křivkou těsně před turnajem,“ komentoval svazový šéf Ivo Kaderka, jenž ohledně logisticky náročného BJKC komunikuje mimo jiné se zástupci vlády či policejním prezidentem.

Premiérový ročník Mistrovství světa – Poháru Billie Jean Kingové vypukne za účasti dvanácti týmů v pondělí 1. listopadu, kdy se představí také Češky v souboji proti Německu (nejdříve od 17 hodin). Ve stejném čase nastoupí domácí hvězdy posléze ve čtvrtek 4. listopadu proti Švýcarkám. Semifinále, do něhož postoupí pouze vítězky čtyř základních skupin, je na programu v pátek 5. listopadu, turnaj vyvrcholí o den později.

Vstupenky je možné zakoupit v sítích Ticketportal a Ticketmaster.


Galerie