Překvapení na Kanárských ostrovech! Mladičká Kolumbijka tam urvala životní výhru

- Michal Hladký

Devatenáctiletá Kolumbijka María Camila Osoriová Serranová prožívá sezónu snů. Hráčka, která oproti loňskému roku poskočila v žebříčku WTA o více než sto příček, překvapila na španělském Tenerife světovou šestku Elinu Svitolinovou. Tu v prvním kole tamního turnaje kategorie WTA 250 porazila po setech 5:7, 6:3 a 6:2. Pro Osoriovou Serranovou se jedná o vůbec premiérovou výhru nad tenistkou z nejlepší desítky světového rankingu.

Zápas prvního kola turnaje na Tenerife se vyvíjel pro Maríi Camilu Osoriovou Serranovou slibně už od samého začátku. Nasazené jedničce Elině Svitolinové vzala hned na úvod servis a odskočila do vedení 2:0.

O chvíli později ukazovala výsledková tabule skóre 4:1, jenže pak se velká favoritka duelu odhodlala k obratu. Soupeřce povolila jen jednu hru a ovládla úvodní sadu výsledkem 7:5.

Svitolinová v krasojízdě pokračovala a v prvním gemu druhého setu Kolumbijku brejkla. Jenže 63. tenistku průběžně nelichotivé skóre na kolena neporazilo, ba naopak. Vítězka dubnového turnaje v Bogotě převzala otěže a odhodlala se k velkému comebacku.

Od té doby Ukrajinka Elina Svitolinová uhrála pouhé tři gemy. María Camila Osoriová Serranová zvítězila po sadách 5:7, 6:3 a 6:2 a na Kanárských ostrovech oslavila největší vítězství dosavadní kariéry. Ještě nikdy totiž neporazila hráčku z nejlepší desítky světového žebříčku WTA.

Nicméně výsledek jen podkresluje fantastickou sezónu Kolumbijky. Ta kromě zmíněného titulu v Bogotě dokráčela do semifinále turnajů v Bělehradu a Charlestonu. Zadařilo se jí i na Wimbledonu, kde se probojovala z kvalifikace až do třetího kola, kde po výsledku 0:6 a 3:6 skončila na raketě Aryny Sabalenkové.

Tyto úspěchy posunuly kolumbijskou tenistku během jednoho roku ze 186. na 63. příčku rankingu WTA. A její hvězda může stoupat dál už právě na Tenerife, v zítřejším osmifinále totiž nastoupí proti Majar Šarífové (64.) z Egypta.