Potvrzeno! Australian Open bude pouze pro plně očkované tenisty

- Filip Lefenda

Úvodního grandslamu nové tenisové sezony se budou smět v Melbourne zúčastnit pouze tenisté s dokončeným očkováním proti koronaviru. Dřívější zvěsti nyní definitivně potvrdili australští ministři Alex Hawke a Greg Hunt. Nadcházející Australian Open se tak dost možná bude muset obejít bez celé řady hvězd, včetně světové jedničky Novaka Djokoviče.

Letošní ročník Australian Open byl netradičně o měsíc posunut tak, aby mohli všichni aktéři absolvovat povinnou dvoutýdenní karanténu. Tentokrát už se budou moci grandslamu v Melbourne od 17. ledna 2022 zúčastnit jen ti sportovci, kteří podstoupili vakcinaci proti onemocnění covid-19.

„Abyste mohli Austrálii navštívit, musíte mít dokončeno očkování. Netýká se to pouze tenistů, ale všech,“ vysvětlil Alex Hawke, tamější ministr pro imigraci.

Hostitelský stát Victoria je od srpna v uzávěře vinou šíření nakažlivější mutace delta. Země nehodlá přijímat neočkované cizince ani po otevření hranic, které je plánováno začátkem příštího roku. „Tato pravidla platí pro všechny, a to bez výjimky,“ vyjádřil striktní postoj ministr zdravotnictví Greg Hunt.

V praxi to pro dosud neočkované tenisty znamená povinnost tak do konce roku učinit. V opačném případě si zkraje nové sezony v Melbourne nezahrají. Podle posledních údajů se na okruhu ATP zatím nenechalo očkovat přibližně 35 procent hráčů. Na ženském okruhu WTA je podíl hráček, které dosud nepodstoupily vakcinaci, ještě o pět procent vyšší.

Australian Open by se tak v krajním případě nemusela zúčastnit třeba mužská světová jednička Novak Djokovič, vítěz posledních tří ročníků. Obhájce titulu a devítinásobný turnajový šampion patří dlouhodobě ke kritikům povinného očkování. Skepticky se dříve k výzvám k očkování vyjadřovali třeba i vítěz letošního US Open Daniil Medveděv či čtvrtý hráč žebříčku Alexander Zverev.