Bitva roku! Murray vyhrál ve třech tiebreacích nejdelší zápas sezony

- Filip Lefenda

Na probíhajícím halovém podniku v Antverpách byla v rámci okruhu ATP k vidění nejdelší letošní bitva. Andy Murray odvrátil proti Francesu Tiafoeovi dva mečboly a postoupil skrze triumf ve třech tiebreacích do osmifinále. Maratonský zápas trval 3 hodiny a 45 minut.

Čtyřiatřicetiletý Murray vykročil v Belgii za obhajobou předloňského titulu vydřeným vítězstvím 7:6(2), 6:7(7) a 7:6(8). Ve zkrácené hře rozhodujícího dějství prohrával čtyřiatřicetiletý Brit, jenž na akci startuje na divokou kartu, 5:6 a 7:8, oba mečboly ale odvrátil a nakonec se radoval z obratu na 10:8.

„Myslím, že zápas s výsledkem 7:6, 6:7 a 7:6 jsem hrál poprvé v kariéře. Určitě je to s velkým náskokem moje nejdelší utkání na tři sety. Jsem unavený. Byla to neskutečná bitva,“ hodnotila bývalá světová jednička epickou přetahovanou s o jedenáct let mladším americkým protivníkem. Murray v utkání odvrátil 7 z 10 brejkbolů soupeře a pomohl si k postupu celkem 21 esy.

Tři a tři čtvrtě hodiny trvající střetnutí překonalo i finále z antukového turnaje v Barceloně, které dosud platilo za nejdelší mužský mač sezony. Nadal tehdy udolal Řeka Tsitsipase ve třech sadách až po 3 hodinách a 38 minutách.

„Mé tělo už je staré. Dlouhé zápasy mi nevadí, tohle je ale úplně jiný level,“ připustil Murray, jenž se vinou problémů s kyčlí propadl v žebříčku ATP až na současnou 172. příčku. Bezprostředně po duelu v něm ale pochopitelně převažovaly kladné emoce. „Byl to báječný zápas hraný ve skvělé atmosféře. Je parádní zápolit zase před diváky,“ dodal majitel tří grandslamových trofejí.

O čtvrtfinále si rodák ze skotského Glasgow zahraje v Antverpách, kde předloni vybojoval dosud poslední 46. titul kariéry, proti třináctému hráči žebříčku Diegu Schwartzmanovi z Argentiny.