Brání ATP vzestupu talentů? Jsem unavený a naštvaný, přiznává 18letý Dán

- Marek Bartošík

Patří k nejtalentovanějším tenistům své generace a evidentně se nebojí ozvat. Osmnáctiletý Holger Vitus Nodskov Rune sice už měsíce stoupá pořadím ATP, do elitní stovky žebříčku má však stále poměrně daleko. Příčinou přitom nejsou výsledky talentovaného Dána, kterému se na kurtu daří, ale kontroverzní systém žebříčku ATP, operující s body za turnaje z let 2019, 2020 i 2021.

„Letos jsem pracoval velmi tvrdě, abych dosáhl svého cíle – posunu do Top 100. Kvůli ATP je ale pro mě i další mladé hráče velmi obtížné tohoto cíle dosáhnout. Zmrazený žebříček znamená, že někteří hráči stále mají body z roku 2019, nehledě na jejich výsledky v letech 2020 a 2021,“ stěžoval si Holger Vitus Nodskov Rune ve svém nedělním příspěvku na Instagramu.

Aktuálně 123. tenista žebříčku svou poznámkou upozornil na skutečně diskutabilní a značně nepřehledný systém, který asociace ATP vytvořila a následně upravila s ohledem na pandemii koronaviru.

A v čem vidí (nejen) Rune problém? Třeba aktuální světová jedenáctka Roger Federer, jenž odehrál od začátku roku 2020 kvůli zranění kolene pouhých 19 zápasů, stále disponuje polovinou předloňských bodů z Wimbledonu a turnajů v Miami, Madridu a Halle. A zůstanou mu až do příští sezóny.

„Když se podívám dva roky zpátky na normální žebříček, byl bych 62. na světě. Záleží na tom? Ano, když jste ambiciózní a tvrdě pracujete, chcete být odměněni. S takovým žebříčkem bych mohl hrát na lepších turnajích a cítil bych, že se má tvrdá práce vyplatila,“ vysvětlil Rune, jenž figuruje v letošním pořadí (tzv. „Race to Turin“) na 70. příčce.

Letošní výsledky talentovaného dánského mladíka by mu ve standardních podmínkách bezesporu zajistily místenku mezi stovkou nejlepších tenistů planety a start v hlavní soutěži Australian Open 2022. Rune ovládl tři antukové challengery, na turnajích této kategorie přidal ještě jedno finále a semifinále, na podnicích ATP v Santiagu a Métách zapsal shodně čtvrtfinále.

„Jsem unavený a naštvaný, protože myslím, že systém není fér. Miluji tenis, ale musíme soutěžit za rovných podmínek,“ doplnil Rune.

Jedním z těch, kteří dánského teenagera podpořili, je i Dalibor Svrčina. Devatenáctiletý Čech podobně jako Rune stoupá žebříčkem, jeho pohyb by ale byl v normálních podmínkách rychlejší. Aktuálně 315. tenista rankingu figuruje v letošním pořadí na 233. místě, měl by tak na dosah grandslamové kvalifikace. Nyní je ale jeho případný start v kvalifikaci Australian Open 2022 hodně daleko. A podobně je na tom i řada dalších hráčů, bojujících o své místo na tenisovém výsluní.