Po dvou letech další egyptský double. Je podzim, zase začínám hrát dobře, usmívá se Gengel

- David Schlegel, Jan Vojkůvka

Egypt je jakousi zemí zaslíbenou pro českého tenistu Marka Gengela. Turnaje v Šarm aš-Šajchu, které s oblibou objíždí, mu přináší největší úspěchy kariéry. Nejen, že zde získal všechny čtyři singlové tituly, které na okruhu ITF vybojoval, a k tomu přidal tři trofeje ve čtyřhře, ale po dvou letech zde dosáhl i svého druhého doublu profesionální kariéry. Dosáhl toho po výhře 6:4, 6:0 nad Peterem Fajtou z Maďarska a prvenstvím v deblu spolu s Rumunem Cezarem Cretuem.

Letos si šestadvacetiletý Čech zahrál v Šarm aš-Šajchu už poosmé. Jeho bilance je přitom parádní. Kromě titulu z minulého týdne zde slavil trofej i v únoru, k tomu přidal dvakrát semifinále a třikrát čtvrtfinále. K tomu je nutné připomenout i onen zmíněný double, čímž svá letošní úspěšná egyptská vystoupení ještě vyšperkoval.

V deblu byl česko-rumunský pár nezastavitelný. V singlu pak nasazená jednička byla hned ve čtyřech zápasech dominantní, v semifinále naopak svedla heroickou bitvu, v níž se na postup do souboje o titul pořádně nadřela. I tyto útrapy však Gengel zvládl a celý podnik z okruhu ITF World Tennis Tour si podmanil.

Minulý týden jste vybojoval svůj čtvrtý titul ve dvouhře na okruhu ITF a navíc přidal už jedenáctou výhru na ITF ve čtyřhře. Jak moc si vašeho výsledku vážíte?
Jsem moc rád, že jsem vyhrál tituly v Egyptě, protože přes léto se mi moc výsledkově nedařilo. Potvrdilo se, že antuka mi nesedí. Ale teď na podzim začínají turnaje na tvrdém povrchu a zase začínám hrát dobře. (usmál se)

Double jste získal na stejném místě téměř přesně před dvěma lety. Tehdy jste ve dvouhře ani ve čtyřhře neztratil ani set, tentokrát to bylo o kousek těžší. Souhlasíte?
Před dvěma lety jsem tu získal double, když jsem ve čtyřhře vyhrál s Tunisanem Ghorbelem. Už si ale moc zpětně nepamatuju, jestli to bylo těžší před dvěma lety nebo tento rok. Určitě je ale vždycky těžké vyhrát turnaj a nezáleží ani na tom, jací jsou na turnaji soupeři. Vždy je to těžké.

Až do semifinále jste postupoval turnajem jako nůž máslem. Tam jste sehrál asi nejtěžší zápas na turnaji s Vietnamcem Nam Hoang Lym, kterého jste udolal 7:6(4), 5:7, 7:6(4). Soupeř měl navíc v rozhodující sadě výhodu brejku a vedl 3:1. Jak jste ten maratónský zápas viděl?
Výsledkově jsem do semifinále postupoval docela lehce a souhlasím, že semifinále bylo určitě nejtěžší utkání i fyzicky, protože jsme hráli skoro tři hodiny. Musel jsem zvládnout i těžké momenty, ve třetím setu jsem byl mínus brejk. Za stavu 1:2 ve třetím setu jsem rozštípal raketu a to byl takový trochu zlom, který dodal zápasu trochu jiný impulz. Od té chvíle jsem začal hrát líp a zvedl jsem se.

Ve finále jste pak nastoupil proti Maďarovi Peteru Fajtovi, se kterým jste loni v Bratislavě na tvrdém povrchu prohrál. Věřil jste si na něj? Co ten zápas rozhodlo?
Před rokem jsem s ním sice prohrál, ale tady jsem si na něj věřil. (V Egyptě) se mi na tomto tvrdém povrchu hraje líp než v Bratislavě. Ve výměnách tu dělám více vyhraných míčů, než kolik jsem jich uhrál v Bratislavě.

Zápas asi rozhodlo, že jsem byl odzadu lepším hráčem, k tomu jsem slušně servíroval a ani jsem nečelil žádnému brejkbolu. Foukalo asi nejvíc za celý týden. Myslím, že foukalo 36 kilometrů v hodině, což je opravdu hodně, a jemu to dělalo větší problémy. Tyhle dvě věci asi rozhodly zápas. Navíc jsem ho hned na začátku druhého setu brejknul a už jsem si pak od té chvíle věřil. Neudělal jsem žádnou chybu ke konci, takže jsem si pak pohodlně zápas pohlídal.

Ve čtyřhře jste s Rumunem Cezarem Cretuem neztratili ani set. Spolu jste přitom nikdy na ITF nehráli. Jak jste se dali dohromady a jak jste se doplňovali?
Čtyřhra s Rumunem mi sedla. Hrálo se mi s ním dobře, protože hraje rychle, dobře returnuje a i na síti je hodně šikovnej. Takže nám to sedlo a vlastně ani jeden zápas jsme neměli žádné problémy. Domluvili jsme se přitom až na poslední chvíli, asi den před zápisem do deblu. Takže to byla trochu klika, že se mi ozval.

Aktuálně obhajujete v Šarm aš-Šajchu předloňské body. Do konce října obhajujete 26 bodů a pak do poloviny listopadu ještě dalších 12. Nesvazuje vás to trochu? Jste připraven na obhajobu?
Je nepříjemné, že se obhajuje spousta bodů. Je to dané tím, že se obhajuje za dva roky, ale to není jen u mě, to tak má většina, takže na to se tak koukat nedá. Dneska je vlastně pondělí a spadla mi dvě vítězství, což je 20 bodů. Ale člověk má nějaké body do zásoby, takže to není tak citelné. Tím, že jsem minulý týden vyhrál, tak se mi povedlo trochu eliminovat tu ztrátu a věřím, že když se mi do konce roku povede ještě nějaký dobrý výsledek, tak budu +/- tam, kde jsem.

Ve dvouhře i ve čtyřhře se pohybujete okolo vašeho maxima. V deblu máte letos za sebou skvělý turnaj na challengeru v Rennes, kde jste s Tomášem Macháčem postoupili do finále, ve kterém jste jen velmi těsně prohráli. Jak vzpomínáte na vaše tažení?
S Tomášem Macháčem se mi v deblu hrálo výborně. Myslím, že nám to spolu šlo a určitě si spolu ještě někdy zahrajeme. Na ten turnaj určitě vzpomínám rád, jen je škoda, že jsme prohráli ve finále v supertiebreaku. Byla to škoda a mrzelo mě to hodně. Na turnaji jsme ale porazili dobré páry, dobré deblisty a zpětně to hodnotím hodně dobře. Jsem rád, že jsme byli ve finále.

Celkem na deseti turnajích jste letos hrál s Dominikem Langmajerem. Ještě ta spolupráce v nějaké podobě pokračuje?
Objeli jsme spolu pár turnajů, ale prý jsem mu to bohužel v deblu hodně kazil, takže uvidíme, jestli se spolu ještě někdy setkáme na turnajích. (smál se)

Pořád se nad celým světem pohybuje jako hrozba koronavirová pandemie. Tenisových turnajů se už díkybohu pořádá dostatečně, ale vnímáte ještě nějaká omezení na turnajích? Co vás nejvíc omezuje? A bojíte se nákazy?
Nákazy se nebojím. Když se člověk nakazí, tak se nakazí, z toho se člověk nezblázní. Nějaká omezení na turnajích pořád jsou, záleží stát od státu. Ale za ten rok a půl mi to už přijde tak normální, že to není nic zvláštního. Nijak mě to neomezuje.

Jaký je váš další program? A budete na nadcházejícím turnaji hrát i čtyřhru? Pokud ano, s kým?
V Egyptě ještě odehraji jeden týden a pak letím domů. Debl budu hrát i tento týden a budu hrát s Italem Maggiolim.