Indian Wells: Badosaová vydřela životní triumf. Norrie dokonal senzaci!

- Marek Bartošík

Letošní ročník BNP Paribas Open v Indian Wells se zapíše do tenisové historie jako jeden z těch nejpřekvapivějších. Šampionem mužského turnaje se stal Brit Cameron Norrie, který otočil finále proti Gruzínci Nikolozovi Basilašvilimu (3:6, 6:4, 6:1). Vítězkou ženského klání je Španělka Paula Badosaová, jež vyzrála v tříhodinové bitvě na hvězdnou Bělorusku Viktorii Azarenkovou (7:6, 2:6, 7:6). Pro Norrieho a Badosaovou se jedná o druhý letošní i kariérní titul, oba se dosud radovali pouze na podniku základní kategorie (ATP 250, respektive WTA 250).

Norrie jako první Brit ovládl Masters v Indian Wells
Senzačním vítězem letošního BNP Paribas Open v Indian Wells je Cameron Norrie. Britský tenista ve finále porazil Gruzínce Nikoloze Basilašviliho po hodině a 49 minutách 3:6, 6:4 a 6:1. Stal se tak prvním britským šampionem tzv. „pátého grandslamu“ (jeho slavní krajané Andy Murray, Tim Henman a Greg Rusedski ve finále nikdy neuspěli).

„Znamená to pro mě hrozně moc,“ netajil na tiskové konferenci Norrie. „Byl to zvláštní zápas, ale pro mě a můj tým hrozně důležitý. Nemůžu tomu uvěřit.“

Šestadvacetiletý Norrie slaví druhý letošní a zároveň kariérní titul na elitním okruhu ATP (poprvé se radoval na akci kategorie ATP 250 v Los Cabos, finále hrál letos už pošesté). Premiérová trofej z Masters mu zajistila 1000 bodů do žebříčku a posun z 26. na 15. místo. Finalista Basilašvili si připsal 600 bodů a zlepšení z 36. na 27. pozici.

Britský reprezentant si výrazně polepšil také v letošním pořadí, které je rozhodující pro účast na Turnaji mistrů v Turíně. Nyní figuruje na desátém místě a na Poláka Huberta Hurkacze, držícího zatím poslední postupovou příčku, ztrácí pouze 160 bodů.

Badosaová po třech hodinách skolila Azarenkovou
Paula Badosaová dotáhla své fenomenální tažení na BNP Paribas Open až k titulu! Třiadvacetiletá tenistka v napínavém finále udolala po třech hodinách a čtyřech minutách hry velezkušenou Bělorusku Viktorii Azarenkovou 7:6(5), 2:6 a 7:6(2). Jako první Španělka tak ovládla prestižní akci v kalifornské poušti, přičemž navázala na své mužské kolegy Rafaela Nadala, Àlexe Corretju a Josého Higuerase.

„Myslím, že to bylo velmi dobré utkání, protože soupeřka hrála na skvělé úrovni. Já jsem svůj nejlepší výkon předvedla ve třetím setu, což byla jediná možnost, jak vyhrát. Jsem za to na sebe pyšná. Tento týden jsem se naučila, že nic není nemožné,“ řekla na pozápasové tiskovce Badosaová.

Mírně favorizovaná Běloruska podávala ve třetím setu za stavu 5:4 na vítězství, vedla dokonce 30:0, svou velkou šanci ale promarnila. Badosaová následně suverénně zvládla rozhodující tiebreak. Svou sbírku trofejí tak rozšířila na dvě (tu premiérovou oslavila letos na antuce v Bělehradě).

Španělku vynesl triumf na prestižním klání kategorie WTA 1000 z 27. na 13. místo žebříčku. Zároveň má nyní na dosah premiérový start na Turnaji mistryň – v letošním pořadí jí patří postupová osmá příčka. Finalistka Azarenková, jež neúspěšně usilovala o rekordní třetí titul z Indian Wells, je nově šestadvacátá (zlepšení o šest příček).