Další dlouhá karanténa v Austrálii? Nepřijatelné, v takovém případě nepřijedu, pohrozil první tenista

- Jan Vojkůvka

Situace kolem začátku příští sezony je nejen v tuto chvíli dost nepřehledná, ale rovněž začíná být dost dramatická. Austrálie kvůli nutnosti dlouhé karantény zrušila dva prestižní golfové turnaje a nedá se očekávat, že by australská vláda svá omezení nějak výrazně zmírnila i před startem nového tenisového ročníku. To se ale nelíbí Filipu Krajinovičovi, který se nechal naočkovat a nyní pohrozil, že úvodní turnaje sezony s vrcholem na Australian Open vynechá, pokud bude muset znovu absolvovat dlouhou izolaci.

V letošní sezoně museli všichni tenisté, kteří do Austrálie přicestovali, prožít dva týdny v naprosté izolaci, přičemž jim bylo povoleno pouze vyjíždět na omezený čas k tréninku do tenisového areálu. Jinak však byli zavřeni na svých pokojích či ve svých apartmánech, což ne každý snášel zrovna dobře. A existuje hrozba, že stejné podmínky nastaví australský stát Victoria i příští rok.

Pomůže proti dlouhé karanténě očkování? Ani to není zcela jisté... Muži a ženy, kteří se hodlají vydat na Australian Open, tak zatím ani netuší, co je čeká.

Jak vlastně chaotická situace v Austrálii vypadá?

Vláda státu Victorie požaduje po určitých profesích povinné očkování a to se týká i profesionálních sportovců. Místní vláda tak tlačí na to, aby všichni tenisté, kteří chtějí do Austrálie přicestovat, podstoupili očkování. Mnozí se však očkovat nechtějí a prozatím nepadlo rozhodnutí o tom, jestli budou do země vpuštěni i neočkovaní sportovci.

Pokud by byli vpuštěni, jakým by čelili omezením? A jaká omezení čekají očkované hráče, když Austrálie zatím nehodlá povinnost karantény zrušit?

Odpověď na tyto otázky nezná v tuto chvíli ani ministr sportu státu Victoria Martin Pakula, který však urguje tenisty, aby se naočkovat nechali. Podle něj se jedná o nejlepší možnost, jak mít jistotu, že si na Australian Open a dalších turnajích zahrají.

Jaký však má v případě očkování smysl, aby hráči skončili na dva týdny v karanténě?

Nad tím se zamyslel i Filip Krajinovič, 34. hráč světa a srbská dvojka, jenž zmínkám o další dlouhé karanténě nerozumí a je pro něj nepřijatelná.

„Jsou tam velmi přísní a upřímně, pokud budu muset být po příjezdu do Melbourne 14 dní v karanténě, tak do Austrálie vůbec nepojedu,“ vyjádřil se pro srbský list Blic. „Byl jsem naočkován, udělal jsem vše, co bylo v mých silách, abych chránil sebe a lidi kolem sebe, takže opravdu nevidím důvod sedět 14 dní v jedné místnosti,“ podotkl.

S krátkodobou karanténou, byť i tu kvůli ukončenému očkování příliš nechápe, by však nakonec souhlasil. „Pokud by řekli, že po příjezdu potřebuji, řekněme, pět dní na izolaci, tak s tím jsem v pohodě. Ale cokoliv navíc je pro mě nepřijatelné,“ upozornil.

„Uvidím, jaké bude konečné rozhodnutí z Melbourne a pak se rozhodnu, co udělám,“ dodal s tím, že pokud do Austrálie poletí, stane se tak nejpozději 28. prosince, kdy směrem do Melbourne poletí poslední charterový let, který bude určen přímo pro hráče a jejich doprovod.