Překvapivý trend v Indian Wells pokračuje. Mužské finále bude britsko-gruzínské!

- Marek Bartošík

Kdo by to byl před začátkem BNP Paribas Open v Indian Wells čekal? Do mužského finále letošního ročníku tzv. „pátého grandslamu“ se senzačně probojovali Brit Cameron Norrie a Gruzínec Nikoloz Basilašvili. Zatímco šestadvacetiletý Norrie v semifinále suverénně zastavil jízdu hvězdného Bulhara Grigora Dimitrova, o tři roky starší Basilašvili zvládl vyrovnaný souboj s domácím Taylorem Fritzem.

V uplynulých ročnících Masters v Indian Wells platilo, že se do souboje o mužskou singlovou trofej probojovala výhradně největší tenisová esa. V kalifornské poušti se tak dařilo Rogeru Federerovi, Novaku Djokovičovi, Rafaelu Nadalovi, Juanu Martínovi del Potrovi, Stanu Wawrinkovi, Milosi Raonicovi či Dominicu Thiemovi.

Tentokrát ale zmíněné pravidlo neplatí, vždyť oba finalisté figurují mimo Top 25 žebříčku ATP a na „tisícovce“ si zahrají o titul poprvé v kariéře! Zkušenějším z dvojice finalistů je světová šestatřicítka Nikoloz Basilašvili, který v semifinále odvrátil všech sedm brejkbolů (včetně tří setbolů) a nakonec udolal Američana Taylora Fritze (39.) 7:6(5) a 6:3. Gruzínec má v ruce takový dynamit, že ho v Indian Wells ani nemusí trápit velmi pomalý povrch.

O poznání snadnější práci měl v semifinále Cameron Norrie (26.), jenž rychle vyřídil někdejší světovou trojku Grigora Dimitrova (28.) 6:2 a 6:4. Levoruký Norrie se prezentuje velmi solidní hrou a zároveň jako levoruký tenista naplno využívá specifických úhlů.

Norrie už nyní získal jistotu, že v novém vydání žebříčku předskočí krajana Daniela Evanse a stane se britskou jedničkou. Jestliže ve finále prohraje, bude sedmnáctý, případný triumf by ho vyšvihl ještě o příčku výše. Brit, který letos ovládl turnaj v Los Cabos, zároveň pokukuje po účasti na Turnaji mistrů. V aktuálním „živém“ pořadí je už jedenáctý, titul by mu zajistil dokonce desáté místo (mimochodem osmý Rafael Nadal už sezónu odpískal).

Basilašvili útočí po Dauhá a Mnichovu už na třetí letošní trofej (celkově jich v dosavadní kariéře nasbíral pět). Pokud by na BNP Paribas Open triumfoval, přiblížil by se ke svému kariérnímu maximu, jímž je 16. pozice ve světovém rankingu. Také Gruzínec živí naději na účast na Turnaji mistrů. Případný titul by ho vynesl na 13. místo letošního pořadí, na postupovou zónu by ztrácel 670 bodů.

Mírným favoritem finále je Norrie, který na letošním halovém turnaji v Rotterdamu ovládl jediné dosavadní střetnutí tenistů po setech 6:0 a 6:3. Duel je na programu v neděli od 16 hodin pacifického času, tedy v pondělí od jedné hodiny noční středoevropského letního času. Ještě předtím se uskuteční od 13:00 tamního času (22:00 SELČ) ženské finále mezi Běloruskou Viktorií Azarenkovou (32.) a Španělkou Paulou Badosaovou (27.).