Nečekané výpadky favoritů. V Indian Wells končí světové trojka i čtyřka

- Jan Vojkůvka

Turnaj ATP 1000 v americkém Indian Wells přišel ve čtvrtfinále i o zbývající hlavní favority na titul. Svou pouť nedobrovolně zakončili jak světová trojka Stefanos Tsitsipas, tak světová čtyřka Alexander Zverev. Po jejich nečekaném vyřazení se stalo vůbec poprvé v historii turnajů Masters, že v semifinále nefiguruje žádný tenista z TOP 25 žebříčku ATP.

Historie turnajů ATP 1000 Masters se píše od roku 1990. Tato kategorie turnajů se po celých 31 let pyšnila tím, že v semifinále vždy figuroval některý z tenistů, který byl nejhůře na 25. místě světového žebříčku. Letošní ročník v Indian Wells se však zapíše do historie tím, že tuto tradici poruší.

Už ve čtvrtek vypadli ve čtvrtfinále 12. hráč světa Hubert Hurkacz a světová patnáctka Diego Schwartzman. A v pátek exodus největších zbývajících favoritů pokračoval.

Napřed se papírovým předpokladům vzepřel Nikoloz Basilašvili. Gruzínci se povedlo zaskočit druhého nasazeného a světovou trojku Stefanose Tsitsipase, jehož porazil ve třech setech 6:4, 2:6, 6:4. Oplatil mu tím dvě porážky z roku 2019.

Následně došlo k ještě většímu překvapení. Proměněný mečbol domácího Taylora Fritze proti světové čtyřce Alexanderu Zverevovi americké publikum bouřlivě oslavovalo. Dotáhl totiž do cíle téměř dvouapůlhodinovou bitvu, kterou nakonec vyhrál po obratu 4:6, 6:3, 7:6(3), přičemž ve třetím setu prohrával 2:5 a čelil i dvěma mečbolům.

Složení semifinále mužského turnaje tak nabízí hodně překvapivé dvojice. V sobotu se proti sobě na kurtu postaví napřed 28. hráč žebříčku Grigor Dimitrov a semifinálový debutant v této kategorie Cameron Norrie, jenž figuruje na 26. místě světa. Druhé semifinále pak obstarají páteční vítězové Basilašvili (36. na žebříčku ATP) a Fritz (39. na žebříčku ATP).

Nejzkušenějším z nich je rozhodně Grigor Dimitrov, bývalá světová trojka a vítěz Turnaje mistrů z roku 2017. Právě triumf na ATP Finals byl jeho posledním vavřínem v kariéře. Dokáže po čtyřech letech na tento svůj úspěch navázat? Šance má po vyřazení všech hlavních favoritů skutečně vysoké.