Denní menu, 16.10.2021: Kolář vstoupil do kvalifikace v Moskvě. Gengel postoupil do finále

- Redakce

Zdeněk Kolář v sobotu vstoupil v roli velkého favorita do kvalifikace turnaje ATP v ruské Moskvě. V úvodním kole bojů o hlavní soutěž hladce porazil domácího Jaroslava Děmina, jenž nefiguruje na žebříčku ATP. Na okruhu ITF World Tennis Tour se hned tři čeští tenisté pokusili vybojovat postup do finále. Úspěšný den má za sebou Marek Gengel, jenž v Egyptě zvládl jak semifinále singlu, tak i finále deblu. Jesika Malečková skrečovala souboj proti Isabelle Šinikovové v Lagosu. V bulharském Sozopolu se Andrew Paulson do finále neprobojoval.

Češi v akci

Kolář zvládl první kvalifikační zápas
Zdeněk Kolář (148.) na turnaji VTB Kremlin Cup v ruské Moskvě úspěšně vstoupil do bojů o hlavní soutěž. V prvním kole kvalifikace si poradil s divokou kartou Jaroslavem Děminem, jehož porazil 6:4, 6:2.

Český tenista v utkání nečelil ani jednomu brejkbolu, sám se na returnu prosadil hned třikrát a postoupil za pouhých 76 minut.

Ve finálovém kole kvalifikace se v neděli utká s bývalým 23. hráčem světa Damirem Džumhurem.

Gengel vydřel postup do finále, pak zvítězil v deblu
První nasazený Marek Gengel (442.) si na turnaji v Šarm aš-Šajchu zahraje o titul. V sobotním semifinále vydřel po téměř třech hodinách postup přes Vietnamce Hoanga Nama Lyho (781.), jehož porazil 7:6(4), 5:7, 7:6(4).

Ve třetí sadě se musel vypořádat i s nepříznivým vývojem skóre, když prohrával 1:3, povedlo se mu ale rychlým rebrejkem vrátit do hry, duel dotáhl do tiebreaku a v něm soupeře porazil.

Ve finále se utká s pátým nasazeným Peterem Fajtou z Maďarska, jenž ve svém semifinále ve třech sadách porazil slovenského kvalifikanta Lukáše Pokorného.

Po postupu do finále dvouhry uspěl Gengel odpoledne i v souboji o titul ve čtyřhře. Spolu s Rumunem Cezarem Cretuem porazili italský pár Lorenza Bocchiho a Andreu Guerrieriho hladce ve dvou setech 6:2, 6:2.

Malečková semifinále skrečovala
Pouze dvě hry odehrála Jesika Malečková (254.) v semifinále turnaje v Lagosu. Sedmá nasazená se v utkání s turnajovou šestkou Isabellou Šinikovovou (250.) bohužel zranila a v rozehraném třetím gemu za stavu 1:1 utkání musela skrečovat.

Vinou zranění odpoledne nenastoupila po boku Miriam Kolodziejové k finálovému utkání ve čtyřhře.

Paulson do finále v Sozopolu nepostoupil
Andrew Paulson (703.) si o titul v bulharském Sozopolu nezahraje. V sobotním semifinále nestačil na třetího nasazeného Jana Bondarevského (519.), jemuž podlehl ve dvou setech 4:6, 4:6.

Vlčková na titul v Egyptě nedosáhla
Karolína Vlčková a její čínská spoluhráčka Tia-čchi Wang na turnajový titul v Šarm aš-Šajchu nedosáhly. V sobotním finále podlehly 2:6, 4:6 dvojici tenistek z Hongkongu Eudice Chong a Hong Wong.

ATP/WTA

VTB Kremlin Cup, Moskva (muži, RUS, 697 125 USD, tvrdý povrch – hala)
1. kolo kvalifikace
Jaroslav Děmin (RUS, -) – ZDENĚK KOLÁŘ (148.) 4:6, 2:6

ITF World Tennis Tour

Lagos International Ladies Open 2021 (ženy, POR, 25 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Isabella Šinikovová (BUL, 250.) – JESIKA MALEČKOVÁ (254.) 1:1 skreč Malečková

Finále čtyřhry
KOLODZIEJOVÁ, MALEČKOVÁ – Marcinkevičová (LAT), Jüan (CHN) bez boje

Soho Square, Šarm aš-Šajch (muži, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
MAREK GENGEL (442.) – Hoang Nam Ly (VIE, 781.) 7:6(4), 5:7, 7:6(4)

Finále čtyřhry
Bocchi, Guerrieri (ITA) – Cretu (ROU), GENGEL 2:6, 2:6

Santa Marina Cup, Sozopol (muži, BUL, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Jan Bondarevskij (RUS, 519.) – ANDREW PAULSON (703.) 6:4, 6:4

W15 Šarm aš-Šajch (ženy, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Finále čtyřhry
VLČKOVÁ, Wang (CHN) – Chong, Wong (HKG) 2:6, 4:6