Turnaj mistrů zná již pět účastníků. Blízko k turínskému finále má i domácí hvězda

- Jan Vojkůvka

Letošní finále sezony (Turnaj mistrů) bude oproti předchozím ročníkům jiné. Důvodem není nic jiného než přesun z londýnské O2 Areny, kde se hrálo od roku 2009, do turínské haly s názvem Pala Alpitour. Tato největší italská hala s oficiální kapacitou pro 12 350 diváků přivítá nejlepší tenisty sezony od 14. do 21. listopadu. A již nyní pořadatelé znají pět jmen, která si zajistila účast na ATP Finals.

Už dříve bylo jasné, že se do Turína podívá Novak Djokovič jako neotřesitelná světová jednička, Daniil Medveděv jako světová dvojka a Stefanos Tsitsipas jako světová trojka. Tato trojice se vykrystalizovala už krátce po US Open. Na další finalisty, respektive definitivní jistotu jejich účasti, si tenisoví příznivci museli počkat.

Zkraje tohoto týdne tuto jistotu získal Alexander Zverev, jenž se navíc v Indian Wells probil už do čtvrtfinále, díky čemuž získal na tzv. „qualification cut“, tedy nutný počet získaných bodů k získání jistoty, ohromný náskok.

Výsledky v Indian Wells navíc tuto hranici výrazně snížily. Výpadky tenistů, kteří o umístění v první osmičce usilují, potěšily i ruského tenistu Andreje Rubljova. Ten sice na turnaji Masters skončil už ve třetím kole, ale díky souhře výsledků ostatních hráčů má i on definitivní jistotu účasti na ATP Finals v Turíně.

Italské fanoušky navíc může hodně těšit postavení domácí hvězdy Mattea Berrettiniho. Pětadvacetiletý hráč sice ještě neprošel oním zmíněným „cutem“, ale jeho pozice je takřka ideální. Schází mu aktuálně pouhých 75 bodů a má náskok na sedmého Caspera Ruuda 985 bodů.

Právě Ruud a spolu s ním Hubert Hurkacz, Ital Jannik Sinner, Kanaďan Félix Auger-Aliassime a překvapivě i Brit Cameron Norrie, jenž postoupil v Indian Wells do prvního semifinále na Masters v kariéře, se aktuálně rvou a sedmé a osmé místo, tedy dvě poslední místenky na ATP Finals.