Grandslamové komety po neúspěchu v Indian Wells mění plány. Hrát nebudou v Praze ani Moskvě

- Filip Lefenda

Před měsícem byly obě v centru pozornosti. Osmnáctiletá Emma Raducanuová si na US Open došla jako první tenistka v historii z kvalifikace senzačně až pro grandslamový titul. Ve finále tehdy porazila další teenagerku Leylah Fernandezovou, jež během turnaje v New Yorku oslavila devatenácté narozeniny. Místo útoků na další úspěchy teď ale obě jmenované mění plány.

Raducanuová se po měsíční pauze představila o víkendu na „pátém grandslamu“ v Indian Wells. Očekávání ale britská kometa nenaplnila. V prvním kole měla volný los, v tom druhém pak hned při svém úvodním vystoupení uhrála z pozice velké favoritky pouze šest her s Běloruskou Sasnovičovou, které podlehla 2:6 a 4:6.

Příští týden se měla talentovaná hráčka, jež si po US Open polepšila v žebříčku o celých 128 míst na 22. pozici, představit na halovém podniku v Moskvě. Hrát ale nakonec nebude.

„Bohužel musím upravit svůj program a nebudu letos v Moskvě hrát. Doufám, že se ruským fanouškům představím v příštím roce,“ sdělila Raducanuová domácím médiím. Konkrétní být nechtěla, pauza by ale dle jejích slov mohla trvat až několik týdnů.

Mohlo hrát roli i nečekaně brzké vypadnutí z tisícovky v Indian Wells? „Byl to teprve můj třetí letošní turnaj na okruhu WTA. Jsem hodně nezkušená, nechci na sebe tlačit a věci uspěchat,“ přiznala Raducanuová, jež se po životním úspěchu rázem musí vypořádávat s obrovskou pozorností a tlakem.

Plány mění rovněž Leylah Fernandezová, poražená finalistka z US Open. (Nejen) českým fanouškům se měla na začátku listopadu představit na Poháru Billie Jean Kingové v Praze. Poté, co v Indian Wells vypadla v osmifinále na raketě Američanky Rogersové, se ale z reprezentace nečekaně omluvila.

„Vždy pro mě bylo ctí reprezentovat. Kanada dala mně i mé rodině spoustu příležitostí. Přízeň kanadských fanoušků pro mě v posledních týdnech hrozně moc znamenala,“ uvedla v prohlášení.

Svou absenci pro utkání s Francií a Ruskem odůvodnila únavou. Vinou té momentálně neví, zda se ještě letos na kurty vrátí. V nominaci ji nahradila krajanka Carol Zhaová.