(Skoro) jako přes kopírák! Monfilse dělily od legendárního winneru jen centimetry

- Filip Lefenda

Gael Monfils navazuje v Indian Wells na povedený turnaj v Sofii a po výhře 7:5 a 6:2 nad Jihoafričanem Kevinem Andersonem je bez ztráty setu už v osmifinále. V utkání byl navíc blízko zahrání jednoho z nejlepších vítězných úderů tenisové historie. Od vstupu do vybrané společnosti dělily francouzského šoumena pouhé centimetry.

Monfils ve výměně za stavu 5:4 a 30:30 čelil tlaku protivníka. Ten si nabíhaným forhendem na základní čáru připravil pozici pro finální smeč, zkušený Francouz ale záměr bravurně vystihl a unikátní reflexivní kontra-smečí z výskoku prohazoval po čáře. Tedy málem – míč totiž přistál, navzdory bouřícímu publiku, jen kousek v deblovém koridoru.

Že už jste podobnou výměnu, jen s jiným hráčským obsazením, viděli? Máte pravdu! V roce 2002 se takto z tlaku Američana Roddicka fantasticky vymanil Roger Federer. Nádhernou smeč tehdy Švýcar zahrál před domácím publikem v Basileji těsně do kurtu a mohl se radovat z fiftýnu, který vstoupil do dějin.

Podobně si vylámal zuby na US Open v roce 2013 Ryan Harrison. Aplaus tehdy sklízela hned v úvodním gemu duelu prvního kola další z legend – Rafael Nadal. Horkokrevný Američan vyhnal protivníka křižným forhendem z kurtu a křižnou smečí se jal výměnu ukončit. Španěl ale zažehl „tryskové motory“ a úder z vně kurtu neuvěřitelným způsobem vrátil přesně k lajně.

Monfils byl o radost z vyhraného fiftýnu ochozen. Nic na tom nezměnila ani projekce úderu na obrazovce – aut to opravdu byl. A tak zatímco se Francouz držel za hlavu, je teď jeho jedinečná smeč trochu vtipně označována jako „jeden z nejlepších skoro vítězných úderů“.