Nečelil žádnému brejkbolu! Veselý si skvělým servisem dokráčel po roce a půl pro titul

- Jan Vojkůvka

Český tenista Jiří Veselý slaví na francouzském challengeru v Mouilleron-Le-Captif zisk turnajového titulu. V nedělním finále dokázala nasazená dvojka přehrát slovenského hráče Norberta Gombose, jehož porazila 6:4, 6:4, přičemž v utkání nečelila ani jednomu brejkbolu! Suverénní výkon na servisu vynesl Veselému první titul od loňského února, kdy triumfoval na turnaji ATP v Puné.

Veselý, který si finálové utkání zahrál poprvé od zmíněného úspěchu v Indii, ukončil ve Francii rok a půl dlouhé čekání na turnajovou trofej. Tentokrát se sice nejedná o titul z okruhu ATP, ale i vítězství na challengeru je po trápení z období od února do září více než cenné.

Osmadvacetiletý tenista, jenž se do formy dostal právě v září, kdy vybojoval postup do semifinále v rakouském Tullnu a tento výsledek zopakoval i minulý týden v Orleans, v nedělním finále v Mouilleron-Le-Captif dominoval hlavně na podání.

Slovenskému soupeři nenabídl ani jeden brejkbol, sám se přitom prosadil na returnu dvakrát. V prvním setu vybojoval klíčový brejk v devátém gemu a stejný počin zopakoval i v sadě druhé, kdy devátý gem získal dokonce čistou hrou. V obou případech vzápětí dopodával.

Veselý, jenž je držitelem dvou titulů na okruhu ATP, se na challengeru k turnajové trofeji probil už poosmé. Naposledy v této kategorii slavil v roce 2019 v německém Eckentalu.

Vítězství ve Francii pomůže Veselému i ve světovém žebříčku. V něm si zajistil posun na průběžné 77. místo, přičemž až do nového vydání, k němuž dojde 18. října po skončení turnaje v Indian Wells, jej mohou přeskočit pouze dva hráči.

Open de Vendee, Mouilleron-le-Captif (muži, FRA, 66 640 EUR, tvrdý povrch – hala)
Finále dvouhry
Norbert Gombos (SVK, 115.) – JIŘÍ VESELÝ (84.) 4:6, 4:6