Neridé Indoor Prague Open: Poljak vítězný double nezavršil, chyběl mu jediný set

- Marek Bartošík

David Poljak se vítězného konce parádního týdne nedočkal. Pětadvacetiletý Čech podlehl ve finále dvouhry na akci ITF Neridé Indoor Prague Open Uzbekovi Chumojunu Sultanovovi po dvou hodinách a 13 minutách 2:6, 6:3 a 4:6. Poljak prohrával ve druhém setu už 1:3, sérií pěti získaných gemů ale poslal finále do rozhodujícího dějství. V něm si tenisté drželi servis až do desáté hry, v níž se Uzbekovi podařilo duel zakončit na returnu. Poljak se včera na stejném turnaji radoval z deblové trofeje, kterou získal společně s krajanem Andrewem Paulsonem.

Po sobotním triumfu ve čtyřhře nastoupil David Poljak v neděli do finále dvouhry proti Chumojunu Sultanovovi. Český tenista ztratil hned v úvodním gemu podání a posléze zaváhal ještě v sedmé hře. Naopak sám nevyužil v prvním setu ani jeden ze dvou brejkbolů.

Ani nástup do druhého dějství se Poljakovi nevydařil, když zaostával už 1:3 na gemy. Ztrátu brejku však smazal, aby vzápětí díky dalšímu úspěchu na returnu srovnal na 1:1 na sety. V klíčové třetí sadě se Poljak dostal k jednomu brejkbolu, který ale nevyužil. Naopak sám přišel o podání v desáté hře, což znamenalo také konec napínavého střetnutí o titul.

Poljak, jenž dosud ovládl čtyři turnaje ITF s dotací 15 tisíc dolarů, si tak na svou premiérovou singlovou trofej z „pětadvacítky“ musí počkat. Naopak dvaadvacetiletý Uzbek slaví svůj druhý titul ze dvouhry v kariéře (poprvé uspěl předloni na „patnáctce“ v Qarshi).

Český finalista vybojoval 12 bodů do žebříčku ATP. Jelikož mu po přepočtech dva body zmizí, připíše v novém vydání světového pořadí čistý zisk 10 bodů. Ten mu zaručí zlepšení ze 473. na přibližně 440. místo.

Finále dvouhry
Chumojun Sultanov (UZB, 428.) – DAVID POLJAK (473.) 6:2, 3:6, 6:4