Návrat na okruh? Původně jsem tomu chtěla dát dva roky, říká Clijstersová

- Marek Bartošík

Ani v pátém utkání po comebacku na okruh WTA se Kim Clijstersová nedočkala vítězství. Legendární Belgičanka podlehla v prvním kole BNP Paribas Open v Indian Wells Kateřině Siniakové 1:6, 6:2 a 2:6, stejně jako loni v Dubaji, Monterrey a na US Open a nedávno v Chicagu tak zapsala porážku. Osmatřicetiletá Belgičanka následně na tiskové konferenci prozradila, že brzy skončí časový úsek, který si stanovila k cestě zpět mezi elitu bílého sportu.

„Když jsem zahájila návrat, chtěla jsem tomu dát dva roky. A ty uplynou na konci této sezóny,“ uvedla Clijstersová, která odehrála první duel po comebacku loni v únoru.

Zkraje roku 2020 přitom ještě nikdo netušil, že celý svět ochromí onemocnění covid-19 a že se do té doby suverénní tenisový kolotoč na dlouhé měsíce zastaví.

„Covid samozřejmě všechny plány změnil. Do těžší situace se dostaly nejen mnohé jiné hráčky, ale i já. Na druhou stranu jsem byla doma, takže jsem se nemusela starat o záležitosti související s cestováním,“ vysvětlila matka tří dětí.

Někdejší světová jednička nyní zamíří do New Jersey, kde s rodinou bydlí. A v klidu domova si rozmyslí, kam povedou její další kroky, jelikož aktuálně není přihlášena na žádný turnaj.

„Variant není tolik, žádná z nich zároveň není snadná. Patrně se rozhodnu příští týden,“ poznamenala vítězka čtyř grandslamů ve dvouhře.

V uvažování Clijstersové hraje klíčovou roli rodina. Hlavně malí synové, tedy osmiletý Jack a teprve čtyřletý Blake, se s nepřítomností maminky čas od času vyrovnávají obtížně.

„Někdy nastane moment, kdy mi syn řekne: ‚Mami, chci, abys zítra prohrála, protože pak se vrátíš domů.‘ Jindy ale říká: ‚Mami, fandili jsme ti, když jsme tě viděli v televizi.‘ Takže se to u nich mění,“ popsala vítězka 41 singlových titulů na okruhu WTA.

O dost lépe se s návratem Clijstersové na tour vyrovnává její třináctiletá dcera Jada. „Hraje opravdu slušně basketbal a miluje soutěžení. Už je asi dost stará na to, aby chápala, jakou práci odvádím. Její reakce je proto o něco jiná než v případě mých synů,“ doplnila belgická legenda, která se teprve rozhodne, zdali bude ve svém tenisovém úsilí pokračovat i v následujících měsících.