Šampionky juniorského BJKC jsou v Praze. Jako tým jsme to zvládly super, radují se

- Jan Vojkůvka

České šampionky z juniorského Billie Jean King Cupu v turecké Antalyi, Sára Bejlek a Nikola Bartůňková, jsou zpátky v Praze. Během tiskové konference na pražské Harfě, kde byl prezentován i pohár pro vítězky BJK Cupu dospělých, se nad trofejí, o níž by rády samy hrály, rozplývaly. „Je to úžasný pocit, stát takhle blízko u něj,“ shodly se patnáctileté tenistky.

Úspěšné české reprezentantky, které spolu se čtrnáctiletou Brendou Fruhvirtovou vyhrály v Turecku 14 z 15 zápasů a dominantně si dokráčely pro juniorský titul, nemohly být po triumfu šťastnější. „Jako tým jsme to zvládly super,“ uvedla Bartůňková a Bejlek se k jejím slovům připojila: „Byl na nás lehký tlak, ale zvládly jsme to i přes zdravotní komplikace celkem dobře,“ připomněla především obtíže Nikoly, která musela skrečovat zápas v základní skupině proti Argentině. A to byla vlastně jediná prohra na celém turnaji.

Dominance byla natolik výrazná, že trenér David Škoch vlastně ani neměl příliš práce. „Jel jsem tam s týmem, který je suverénně nejlepší na světě, i když jsou holky mladší než nejstarší povolený ročník. Funkce to byla dost kosmetická, hrají skvěle,“ usmíval se.

Radost z vítězství umocnil i fakt, že se jednalo o týmovou soutěž. V tenise, kde každý hraje po většinu roku sám za sebe, jsou takové turnaje oblíbené, což potvrdily i Češky.

„Týmové soutěže mám obecně ráda. Vždycky mě bavily a je to trošku jiný pocit než hrát za sebe,“ uvedla Nikola, což potvrdila i Sára: „Tým je tým. Je to vždycky lepší být v kolektivu, fandit si navzájem. V Antalyi byli i kluci, takže to bylo ještě lepší.“

Během tiskové konference došlo i k telefonickému spojení s Brendou Fruhvirtovou, která se nemohla kvůli turnaji v Chorvatsku zúčastnit osobně. „Vítězství je super, je to moc velký úspěch. Jsem moc ráda, že jsme to zvládly. Řadím to mezi největší úspěchy kariéry,“ uvedla.

Mezitím se uskutečnilo i focení Bartůňkové s Bejlek u poháru pro vítězky BJK Cupu dospělých, který je učaroval. „Úžasný pocit. Takový pohár vídáme v televizi a stát takhle blízko u něj je super pocit,“ přiznala Nikola. „Je to nepopsatelné, normálnímu člověku se to nestane,“ připojila se Sára.

Obě věří, že si jednou o tuto trofej také zahrají. Není vlastně divu, že jejich společným vzorem je šestinásobná vítězka BJK Cupu (dříve Fed Cupu) Petra Kvitová, jedna z nejlepších českých reprezentantek v historii. Mladé naděje sice tuší, že snadné to nebude, ale zároveň mají víru ve své schopnosti.

„Cesta je ještě dlouhá, ale myslím, že máme dobře našlápnuto. Klidně tam za tři čtyři roky můžeme být,“ dodala Bartůňková.


Galerie