Federera čeká propad žebříčkem ATP. Jak na tom bude po sezóně?

- Marek Bartošík

I když odehrál od loňského února pouze pět turnajů, Roger Federer se díky upraveným pravidlům stále drží v elitní desítce žebříčku ATP. Aktuálně devátý hráč světového pořadí se už letos na kurtech kvůli zranění kolene nepředstaví, z jeho stále skromnější sbírky tak zmizí další body. Čtyřicetiletý Federer po Masters v Indian Wells nejspíše vypadne z Top 10, kde se drží nepřetržitě od konce ledna 2017. A v závěru sezóny se bude podle propočtů pohybovat přibližně na konci elitní dvacítky.

Až vyjde 18. října nový mužský žebříček, Roger Federer ztratí zbývajících 480 bodů za předloňské turnaje v Indian Wells a Šanghaji. Legendární Švýcar, jenž má nyní 3765 bodů, si tak pohorší na porci 3285 bodů.

Přestože budou odečítat také mnozí tenisté, kteří se v žebříčku nacházejí před ním, Švýcar si rozhodně nepolepší. Naopak bude virtuálně čelit tlaku mladých pronásledovatelů. Už nyní je jisté, že dvacetinásobného grandslamového šampiona předskočí aktuální světová desítka Casper Ruud (3615 bodů). Dvaadvacetiletý Nor neodečte 18. října ani bod, zato může svůj zisk ještě obohatit na právě začínajícím Masters v Indian Wells, kde je nasazenou šestkou.

Velmi blízko k překonání Federera má světová jedenáctka Félix Auger-Aliassime. I kdyby jednadvacetiletý Kanaďan neuhrál v Indian Wells ani kolo, disponoval by po dílčích přepočtech 3263 body a Federera (3285) by měl na dosah. Podobně je na tom i dvanáctý hráč žebříčku ATP Hubert Hurkacz. Švýcara může v případě kvalitního výsledku v Indian Wells předskočit i nyní čtrnáctý Jannik Sinner. Naopak třináctý Denis Shapovalov je spíše ze hry, jelikož bude odečítat velkou porci bodů.

I kdyby Federer shodou okolností ustál nápor mladých pronásledovatelů, ve vydání žebříčku 25. října ztratí dalších 500 bodů za předloňský titul v Basileji. A s počtem 2785 bodů už se vzhledem ke kvalitním výsledkům řady mladých tenistů nemá šanci v Top 10 žebříčku udržet.

Do konce roku odečte populární Švýcar ještě 400 bodů za semifinále na předloňském Turnaji mistrů, do sezóny 2022 tak bude vstupovat s porcí 2385 bodů. Dá se očekávat, že se bude nacházet na konci druhé světové desítky, jeho nasazení na Australian Open tudíž není v ohrožení (nasazeno je 32 hráčů).

Jestliže se Federer včas uzdraví, ocitne se v podobné situaci jako při svém comebacku v roce 2017. Tehdy po šestiměsíční pauze senzačně opanoval Australian Open jako sedmnáctý nasazený. O rok později přidal v Melbourne svůj dvacátý a zatím poslední grandslamový vavřín.