Pocity radosti i štěstí. Double by byl krásný, věří juniorské šampionky svým krajankám v BJK Cupu

- Jan Vojkůvka

České juniorské tenistky Brenda Fruhvirtová, Sára Bejlek a Nikola Bartůňková se v neděli staly vítězkami juniorského Billie Jean King Cupu v turecké Antalyi. Jejich dominantní výkony mohou být inspirací pro dospělou reprezentaci, kterou čeká v listopadu vystoupení v premiérovém ročníku mistrovství světa ženských družstev (BJK Cupu). „Double by byl krásný,“ věří juniorské šampionky svým profesionálním kolegyním.

České hráčky byly v Antalyi doslova dominantní. Vyhrály 14 z 15 odehraných zápasů, přičemž jedinou porážku si připsaly v duelu s Argentinou. Prohra ovšem byla zaviněna zdravotními problémy Nikoly Bartůňkové, která musela duel s Lucianou Moyanovou skrečovat.

V ostatních zápasech proti Argentinkám, Peruánkám, Egypťankám, Mexičankám, Němkám a ve finále i Japonkám pouze vítězily. Projevila se i obrovská síla celého týmu, když nemocnou Bartůňkovou fantasticky zastoupila v play-off Sára Bejlek.

V samotném finále poslala český tým do vedení Fruhvirtová po výhře 6:1, 6:3 nad Sarou Sajtovou. Bejlek poté porazila Sajaku Išiovou 6:3, 7:6 a mohla spolu s celým týmem začít slavit ohromný úspěch.

„Odvézt si tuto trofej domů je skvělý pocit,“ radovala se v rozhovoru pro ITF Fruhvirtová. „Opravdu mě těší, že po vítězství v kategorii do 14 let jsme znovu nejlepším týmem, tentokrát do 16 let,“ připomněla dva roky staré vítězství na mistrovství světa do 14 let v Prostějově, na kterém vyhrála spolu se svou sestrou Lindou a se svou nynější spoluhráčkou Nikolou Bartůňkovou.

Čtrnáctiletá Brenda naskočila v juniorském BJK Cupu ve dvouhře a čtyřhře během turnaje celkem k osmi zápasům a ani v jednom neztratila set. Navíc soupeřkám uštědřila v singlu čtyři kanáry a ztratila během pěti zápasů jen deset her.

Ani její finálová parťačka ovšem ve svých výkonech nikterak nezaostávala. Sára Bejlek po dvou odehraných zápasech v základní skupině (jeden singl a jeden debl) dokázala v play-off vyhrát všechny tři singly včetně semifinálového tříseťáku proti Elle Seidelové a právě ona byla hráčkou, která pečetila svými body výhry českého týmu ve čtvrtfinále s Mexikem, semifinále s Německem i finále s Japonskem.

„Je to úžasný pocit, protože je to vážně velký turnaj,“ měla ohromnou radost Sára. Vítězka červencového turnaje ITF v Olomouci řadí úspěch na juniorském BJK Cupu hodně vysoko ve své dosavadní kariéře. „Jsem šťastná, že jsem tu mohla být a zažít to. Některé zápasy byly jednodušší než jiné. Dnes jsem byla trochu nervózní, ale jsem ráda, že jsem dotáhla naši zemi do cíle,“ dodala šťastná Sára.

„Byl to úžasný týden a s holkama jsme si užily spoustu zábavy,“ pokračovala v hodnocení Fruhvirtová. „Obvykle hrajeme samy za sebe, ale toto je týmová soutěž, čehož si během roku moc neužijeme. Byla to zábava a už se nemůžu dočkat další akce, jako je tato.“

Obrovskou radost z úspěchu juniorek má i jejich trenér David Škoch, který dovedl českou reprezentaci k celkově čtvrtému prvenství v BJK Cupu (dříve Fed Cupu). „Jsem vážně hrdý. To jsou mé současné pocity,“ řekl trenér. „Jsem hrdý obzvlášť proto, že se holky během tohoto týdne necítily nejlépe. Měly nějaká menší zranění, ale bojovaly a zvládly to.“

„Vyhrát tento turnaj je bude hodně motivovat do budoucna. A být součástí nejlepšího týmu na světě je pro ně zajisté hodně velká motivace,“ podotkl. „Uvidíme, co budoucnost přinese. Je jasné, že budou muset hodně tvrdě dřít, ale všechny tři jsou opravdu dobré a myslím, že mají dobré šance na to, aby byly hodně vysoko na žebříčku WTA,“ dodal.

Obě nedělní vítězky na závěr vyřkly přání, aby se obdobného úspěchu povedlo dosáhnout jejich dospělým krajankám. „Přeji hodně štěstí českému ženskému týmu ve finále Billie Jean King Cupu,“ řekla Brenda.

„Bylo by krásné, kdyby z toho byl pro Českou republiku double,“ připojila se Sára. „Doufám, že Češky vyhrajou. Myslím, že to dokážou,“ dodala.