Stát Victoria zavádí povinnou vakcinaci. Tenisté se před Australian Open musí naočkovat

- Jan Vojkůvka

Australský stát Victoria, kde se pořádá i Australian Open, začátkem tohoto týdne oznámil, že ve vybraných profesích bude povinné očkování proti covidu-19. V pátek byl tento příkaz upřesněn a nutnost vakcinace se týká také profesionálních sportovců, včetně tenistů, kteří chtějí na australský grandslam přijet. Podle informací musí podstoupit dvoudávkové očkování, které bude ukončeno nejpozději do konce listopadu.

Vydané nařízení státu Victoria počítá s tím, že 1,25 milionu lidí musí podstoupit povinné očkování. V seznamu profesí, kterých se to týká, jsou také profesionální či na vysoké úrovni se pohybující sportovci a rovněž lidé, kteří zajišťují provoz profesionálního sportu (například pořadatelé).

Toto zdravotní nařízení vydal v pátek premiér státu Victoria Daniel Andrews, který na tiskové konferenci řekl: „Pokud chcete přijít do země a pracovat, a jste na autorizovaném seznamu, musíte do 15. října obdržet první dávku vakcíny.“ Termín je zvolen kvůli tomu, aby k dokončení (tedy druhé dávce) očkování došlo nejpozději na konci listopadu.

A to se týká i tenistů, kteří se chystají v lednu vyrazit na australské turnaje s vrcholem na Australian Open. Toto nařízení je noční můrou pro ředitele turnaje Craiga Tileyho, jelikož si je vědom, že někteří přední hráči již dříve vyjádřili obavy z očkování. Mezi nimi jsou například Novak Djokovič, Andrej Rubljov či Aryna Sabalenková.

Mezi odpůrce očkování patřil i Stefanos Tsitsipas, který řekl, že ve svém věku nevidí potřebu očkování. Připustil však, že kdyby bylo očkování povinné kvůli účasti na turnajích, podstoupil by jej. A nakonec se také rozhodl, že se očkovat nechá, byť ještě nevěděl, jestli Australané zmíněné nařízení vydají.

Výjimky pro tenisty? Victoria o nich neuvažuje
Ale zpátky k Tileymu. Ten se snažil všemožně zabránit zavedení povinného očkování pro tenisty, kteří chtějí do země přicestovat. Nicméně, podle deníku The Age se nakonec podvolil, protože proti vládě státu Victoria neměl velkou šanci uspět.

„Tiley řekl, že nepřijedou hvězdní hráči, ale zástupce vlády to nezajímalo,“ prozradil deníku The Age nejmenovaný zdroj, který byl přítomen na jednání Tileyho s politiky.

V neděli ostatně premiér Andrews k možnosti, že by Novak Djokovič, který má šanci dosáhnout v Austrálii na rekord v počtu grandslamových titulů, na Australian Open nepřijel, uvedl: „Grandslamy vás před virem neochrání. Vir se nezajímá, jestli jste soudce Nejvyššího soudu nebo člen viktoriánského parlamentu. Vir nezajímá, čím se živíte.“ Tím dal jasně najevo, že o výjimkách pro neočkované hráče neuvažuje.

Letošní ročník Australian Open provázely velké problémy kvůli povinné čtrnáctidenní izolaci, kterou museli tenisté podstupovat, přičemž podmínky měli odlišné, na což si mnozí stěžovali. A mnozí také uvedli, že by se znovu této izolaci nechtěli podrobit.

A zdá se, že se karanténě podrobit nebudou muset. Budou se ale muset nechat do konce listopadu naočkovat, pokud již očkovaní nejsou. Bude toto nařízení znamenat, že někteří do Austrálie vůbec neodcestují? To prozradí nejbližší měsíce.