Dominantní Češky nedaly šanci Japonkám a ovládly juniorský BJK Cup!

- Marek Bartošík, Jan Vojkůvka

Už po úvodních dvouhrách rozhodly o svém triumfu talentované české tenistky, které ve finále juniorského Poháru Billie Jean Kingové v turecké Antalyi bez potíží vyzrály na Japonsko! První bod pro české barvy vybojovala Brenda Fruhvirtová, jež ztratila jen čtyři gemy se Sarou Sajtovou (6:1, 6:3). Set neztratila ani Sára Bejlek, která přehrála Sajaku Išiovou 6:3 a 7:6(7). Češky ovládly juniorský BJK Cup počtvrté v historii (popáté, pokud počítáme i jeden československý triumf).

Po juniorských reprezentantkách Peru, Egypta, Argentiny, Mexika a Německa se musely před skvěle hrajícími Češkami sklonit také Japonky, které tahaly ve finále juniorského BJK Cupu od začátku za kratší konec. Ačkoliv japonské hráčky v sobotním semifinále zastavily silné Rusky, na další ženskou tenisovou velmoc už recept nenašly.

Češkám zajistila vedení čtrnáctiletá Brenda Fruhvirtová, která tak na prestižním klání ovládla všech pět svých singlových utkání bez ztráty setu! Stoprocentní bilanci si následně udržela také patnáctiletá Sára Bejlek, jež na turecké antuce zapsala čtyři singlové výhry. Bejlek odvrátila v souboji se Sajakou Išiovou jeden setbol a sama využila svůj druhým mečbol.

Proti Peru a Egyptu přispěla shodně jedním bodem ze dvouhry patnáctiletá Nikola Bartůňková, jež poté musela skrečovat své utkání dvouhry proti Argentině. A to byl také jediný bod, který Češky za celý turnaj pro účastnice do 16 let ztratily (společně ještě s jedním bodem kvůli tomu, že za rozhodnutého stavu nenastoupily do čtyřhry ve čtvrtfinále proti Mexiku).

České tenistky ovládly juniorský BJK Cup počtvrté v historii, když se radovaly z trofeje také v letech 2000, 2001 a 2015. Kromě toho zapsaly ještě titul v roce 1985, tehdy ještě jako Československo.

Kompletní výsledky juniorského Poháru Billie Jean Kingové 2021 najdete zde.

Chlapci v Davis Cupu končí pátí
Své vystoupení na juniorském Davis Cupu mají už za sebou i čeští reprezentanti. V souboji o konečné páté místo dokázali zopakovat výhru 2:1 nad Japonskem, které stejným rozdílem porazili i v základní skupině. Oproti utkání o první místo ve skupině A však tentokrát k vítězství nepotřebovali rozhodující čtyřhru, do které nenastoupili.

Do vedení českou reprezentaci poslal Jan Hrazdil, jenž porazil Naoju Hondu 6:3, 6:2 a vyhrál čtvrtý z pátého singlového vystoupení v Antalyi. Výhru posléze pečetil Jakub Menšík, jenž zdolal Hajato Macuoku po setech 6:1, 5:7, 10:5 a vrátil se do sestavy, po své absenci ve čtvrtfinále a sobotním klání s Kanadou, vítězně.

Česká reprezentace, která na turnaji plnila roli nasazených jedniček, na letošním Davis Cupu prohrála pouze zmíněné čtvrtfinálové utkání s Argentinou. V ostatních zápasech s Tureckem, Chile, Kanadou i Japonskem sbírali pouze výhry. Čtvrtfinálové zaváhání je připravilo o možnost navázat na vítězství Jonáše Forejtka, Dalibora Svrčiny a Andrew Paulsona z roku 2017.

Letošními šampiony se stali Rusové, kteří ve finále porazili 2:0 Francii.

Kompletní výsledky juniorského Davisova poháru najdete zde.