Úchvatná finálová série pokračuje! Monfils se stále drží mezi Nadalem a Djokovičem

- Marek Bartošík

Gaël Monfils se může chlubit jedním poměrně nenápadným, nicméně rozhodně cenným statistickým zápisem. Francouzský šoumen si totiž počínaje sezónou 2005 zahrál vždy alespoň jednou finále na turnaji ATP. A svou sérii udržel i letos, když se tento týden probojoval do závěrečného souboje na halové akci v bulharské Sofii. Ve zmíněné statistice mu můžou aktuálně konkurovat pouze Rafael Nadal a Novak Djokovič.

Když získal Gaël Monfils v únoru 2020 během pouhých dvou týdnů hned dva tituly (Montpellier, Rotterdam) a zaokrouhlil svou sbírku na deset turnajových vavřínů, měl směle nakročeno k nejlepšímu tenisovému roku kariéry. Místo toho ale celou planetu zasáhla pandemie covidu-19 a tenisové turnaje se na dlouhé měsíce zastavily.

A po jejich obnovení ještě dlouho trvalo, než se francouzský sympaťák vyhrabal z nastalé krize. Pětatřicetiletý Monfils musel překonat nejen zranění lýtka, ale i psychické potíže způsobené absencí fanoušků v hledišti.

Velkou proměnou prošel populární Francouz letos v červenci, kdy se oženil s ukrajinskou tenistkou Elinou Svitolinovou. Na tokijské olympiádě sice vypadl už v prvním kole, od té doby má však za sebou silnou sérii výsledků – čtvrtfinále na Masters v Torontu, osmifinále na Masters v Cincinnati, třetí kolo na US Open a semifinále v Métách.

Dosud nejlépe v této sezóně si vede aktuální světová dvacítka Monfils na halovém klání v Sofii, kde postoupil po výhře 7:5 a 6:0 nad Američanem Marcosem Gironem (67.) už do finále, kde ho čeká italský obhájce trofeje Jannik Sinner (14.).

Ať už dopadne atraktivní střetnutí italského supertalentu a francouzského šoumena jakkoliv, jedna věc je jistá. Monfils se dočkal už v sedmnácté sezóně za sebou postupu do singlového finále na turnaji ATP, což je bilance, jíž můžou v současné době konkurovat pouze Rafael Nadal a Novak Djokovič.

Zatímco Španělova aktuální série čítá dokonce osmnáct sezón (2004–2021), srbská světová jednička je na čísle šestnáct (2006–2021). Pro pořádek dodejme, že se jedná „pouze“ o stále aktivní série současných hráčů na mužském okruhu.

Třeba Roger Federer si zahrál finále nepřetržitě v letech 2000–2019, loni se ale především kvůli dvěma operacím kolene finálové účasti nedočkal.

Monfils, jenž má se Švýcarem zápornou vzájemnou bilanci 4:10 na zápasy, tak svého slavnějšího rivala (a kamaráda) překonává alespoň v jedné zajímavé statistice.