Pokus o návrat selhal. Jediná držitelka golden setu na grandslamu končí

- Jan Vojkůvka

Tenistek, které by v open éře na nejvyšší úrovni dosáhly získání golden setu (zlatého setu), je jako šafránu. Z nich je však pouze jedna, která tohoto úspěchu dosáhla na grandslamovém turnaji. Nyní se však Jaroslava Švedovová z Kazachstánu rozhodla pověsit raketu na hřebík. Pokus o návrat na kurty se bývalé 25. hráčce singlu a třetí deblistce světa nevydařil.

Čtyřiatřicetiletá Švedovová přerušila kariéru v květnu 2017 po Roland Garros. Důvodem bylo zranění nohy a nutnost podrobit se operaci kotníku, kvůli čemuž přišla o zbytek sezony. V té době se také rozhodla pro založení rodiny a v říjnu 2018 se jí narodila dvojčata.

Svou pauzu od tenisu si tak protáhla až do dubna roku 2020, kdy se vrátila na kurty v Dubaji, ale než se stihla pořádně rozehrát, přišla pandemie covidu-19. Kvůli tomu se nakonec rozhodla celý zbytek sezony odpískat a po restartu se do hry nevrátila.

Učinila tak až zkraje letošní sezony, ale svůj návrat si rozhodně představovala jinak. Ač užila chráněný žebříček, na kurtech se trápila. Ve dvouhře vyhrála jen dva zápasy a hned třináct jich prohrála (v srpnu v Clevelandu prohrála v kvalifikaci také s Lindou Fruhvirtovou), ve čtyřhře pak bývalá třetí deblistka světa prohrála všech 12 odehraných zápasů! Nepomohlo jí ani prostřídání hned pěti parťaček, když si zahrála po boku krajanek Jeleny Rybakinové a Anny Danilinové, Američanek Vanii Kingové a Marie Mateasové, a Japonky Makoto Ninomijaové.

Toto herní trápení ji nakonec přinutilo přehodnotit své plány, v nichž další pokračování v tenisové kariéře již nemá místo. Končí tak doposud jediná tenistka v open éře, která na grandslamovém turnaji dosáhla zlatého setu.

Tento úspěch zaznamenala na Wimbledonu 2012. Ve třetím kole tehdy proti nasazené desítce Saře Erraniové ovládla úvodní sadu ziskem všech 24 fiftýnů v řadě. Set, během něhož neztratila ani jeden míček, trval pouhých 16 minut.

Největší úspěchy Švedovová sbírala ve čtyřhře. Kromě vystoupání na třetí místo světa si v roce 2010 připsala na konto tituly ve Wimbledonu a na US Open po boku již zmíněné Vanii Kingové, s níž došla ještě do finále US Open v roce 2011. Úspěšná byla i spolupráce s Casey DellAcquaovou, s níž si zahrála finále Roland Garros a US Open v roce 2015. O rok později byla ještě ve finále Wimbledonu spolu s Timeou Babosovou.

Celkem ve čtyřhře posbírala 13 trofejí a třikrát si zahrála na Turnaji mistryň.

Ve dvouhře se prodrala světovým žebříčkem až na 25. místo. Jediný titul vybojovala v roce 2007 v Bengalúru, k čemuž přidala ještě pět trofejí na okruhu ITF. Na grandslamech dokráčela nejdál do čtvrtfinále Roland Garros (2010, 2012) a Wimbledonu (2016).