Druhé semifinále v řadě! Vondroušová si k obratu proti nasazené desítce pomohla kanárem

- Jan Vojkůvka

Markéta Vondroušová potvrzuje v závěrečné třetině letošní sezony výbornou formu. Na turnaji v Chicagu si zajistila postup do svého druhého semifinále v řadě, když úspěšně otočila bitvu s Danielle Collinsovou, kterou porazila 6:7(4), 6:0, 7:6(3). Česká tenistka se touto výhrou opět přiblížila návratu do TOP 30 na žebříčku WTA.

Dvaadvacetileté Vondroušové se na podzim hodně daří. Skvělou formu sice měla už v létě, kdy se blýskla postupem do finále olympijských her či čtvrtfinále na jednom z turnajů v Chicagu, ale po zklamání z vyřazení ve druhém kole US Open se nakopla k výborným výkonům.

Už před dvěma týdny v Lucemburku vybojovala trochu překvapivý postup do semifinále, kde si připsala například skalp Elise Mertensové a zastavila ji až vycházející hvězda a šampionka z daného turnaje Clara Tausonová. Nyní na tento úspěch navázala a vybojovala postup do druhého semifinále v řadě na Chicago Fall Tennis Classic.

Češka, která předchozí duely s Tomljanovicovou, Pavljučenkovovou a Teichmannovou zvládla bez ztráty setu, tentokrát proti domácí Collinsové potřebovala na postup tři sety a svedla náročnou dvouapůlhodinovou bitvu.

Vstup do utkání přitom měla výborný, hned v první hře měla šest brejkbolů, a byť je nevyužila, ve třetí hře už kýžený brejk vybojovala. Vedení ovšem neudržela, první set nakonec dospěl až do tiebreaku a v něm byla lepší Collinsová.

Z vedení se ale Američanka neradovala příliš dlouho. Druhý set totiž trval jen 24 minut a Vondroušová nadělila desáté nasazené kanára. Navíc prohrála pouze šest fiftýnů a rázem jí byl celý kurt.

Cesta za výhrou ovšem byla ještě hodně trnitá. V rozhodující sadě totiž Collinsová zpřesnila hru, odvrátila brejkbol v šesté hře a hned v dalším gemu prorazila Vondroušové podání. Česká tenistka však okamžitě srovnala na 4:4 a stejný počin se jí povedl i poté, co ztratila servis znovu v jedenácté hře. Američanka, která podávala na vítězství, totiž své výhody využít nedokázala.

Vondroušová, která úspěšně srovnala na 6:6, následně v rozhodujícím tiebreaku neztratila ani jedno podání, odskočila do vedení 4:1 a zápas posléze dotáhla do vítězného konce.

Postupem do semifinále se Vondroušová opět přiblížila návratu do první třicítky na žebříčku WTA. V něm si aktuálně zajistila postup o šest pozic na 35. místo a na TOP 30 ztrácí už jen 305 bodů. V následujících týdnech navíc nebude odepisovat, oproti svým soupeřkám, žádné body.

O postup do finále se Vondroušová utká Garbine Muguruzaovou.