V Indian Wells zabojuje i 13 divokých karet. Komu dali organizátoři šanci?

- Marek Bartošík

Hned pět mužů a osm žen si zahraje na prestižním turnaji v Indian Wells (6.–17. října) díky důvěře pořadatelů, kteří nabídli vybraným jedincům divokou neboli volnou kartu. Do hlavní fáze mužského klání kategorie ATP Masters 1000 se tak zapojí mimo jiné trojnásobný grandslamový šampion Andy Murray a někdejší světová osmička Jack Sock. Ženského podniku kategorie WTA 1000 se zúčastní vítězka US Open Emma Raducanuová, bývalá světová jednička Kim Clijstersová nebo třeba talentovaná teenagerka Catherine McNallyová.

Organizátoři BNP Paribas Open v Indian Wells už rozdali kompletní porci divokých karet pro letošní ročník turnaje. Do hlavní soutěže, jež startuje pro ženy ve středu 6. října a pro muže o den později, se kromě vybraných osmi domácích nadějí podívá také pět zástupců jiných tenisových zemí.

Podle očekávání se dočkal divoké karty hvězdný Brit Andy Murray (109. v žebříčku ATP), jenž si zahrál v Indian Wells před dvanácti lety finále. V akci bude také domácí Jack Sock (162.), který v Kalifornii zapsal jedno semifinále ve dvouhře (2017) a dva tituly ze čtyřhry (2015, 2018).

Z amerických tenistů dostali šanci ještě dvacetiletý osmifinalista US Open Jenson Brooksby (79.) a osmnáctiletý Zachary Svajda (435.). Výčet mužských divokých karet doplňuje osmnáctiletý Dán Holger Vitus Nodskov Rune (124.), který letos ovládl tři antukové challengery.

Vzhledem k dřívějším uzávěrkám přihlášek potřebovala divokou kartu od pořadatelů i Britka Emma Raducanuová, jež je po senzačním triumfu na US Open už na 22. místě žebříčku WTA. Fanoušci v Indian Wells se můžou těšit i na čtyřnásobnou grandslamovou šampionku Kim Clijstersovou (-) z Belgie, která se nadále pokouší o comeback. Důvěru od pořadatelů dostala také osmnáctiletá Francouzka Elsa Jacquemotová (373.).

Startovní pole amerických hráček posílily teenagerky Catherine McNallyová (142.), Katie Volynetsová (182.), Katrina Scottová (437.) a Ashlyn Kruegerová (606.) a také jednadvacetiletá Claire Liuová (92.),

Na prestižním turnaji naopak budou chybět obě světové jedničky, tedy Novak Djokovič a Ashleigh Bartyová, dále se omluvili Naomi Ósakaová, Serena Williamsová, Sofia Keninová, Jennifer Bradyová, Karolína Muchová, Rafael Nadal, Roger Federer, Dominic Thiem, Stan Wawrinka, Milos Raonic či Nick Kyrgios. O šampionech v kalifornské poušti bude jasno v neděli 17. října.