Juniorský Davis Cup a BJK Cup: Češi na úvod neztratili ani set

- Michal Hladký

Juniorský Davisův pohár a Pohár Billie Jean Kingové mají za sebou v turecké Antalyi první hrací den. A pro české barvy úspěšný, vždyť jak dívky, tak chlapci neztratili ve svých zápasech ani jeden set. Není se čemu divit, oba výběry totiž figurují jako první nasazené.

Den české státnosti oslavili čeští junioři a juniorky nejlépe, jak jen mohli. Jako první ke svému zápasu nastoupili chlapci, kteří se utkali s domácími Turky. Těm nedali sebemenší šanci a zvítězili 3:0 na zápasy.

První bod vybojoval pro české barvy Jan Hrazdil, jenž Öndera Balciho porazil po setech 6:1 a 7:5. O výhře nasazených jedniček následně rozhodl Jakub Menšík, když Atakana Karahana přehrál výsledkem 6:3, 6:1.

Závěrečná čtyřhra už naše juniory o vítězství připravit nemohla, přesto Jan Hrazdil s Vojtěchem Petrem nic nevypustili a Emirhana Buluta s Atakanem Karahanem udolali 6:4, 6:2. Další duel čeká na juniory ve středu, a to proti Chile. Na závěr skupinové fáze se utkají ve čtvrtek s Japonci.

Ani české dívky nezaváhaly, obhájkyně loňské finálové účasti proti Peru dominovaly. Pouhé dva gemy povolila Daniele Rubiové Sára Bejlek, která soupeřku smetla 6:1 a 6:1.

Větší bitvu nedopustila ani Nikola Bartůňková, jíž se podařilo vyprovodit Luccianu Pérezovou z kurtu po setech 6:1 a 6:2. Dívky tedy napodobily své chlapecké kolegy a rozhodly po dvou duelech.

Ve čtyřhře se dostala do hry i Brenda Fruhvirtová, která po boku Nikoly Bartůňkové zařídila Češkám třetí bod. Luccianu Pérezovou a Danielu Rubiovou porazily po sadách 6:4 a 6:3. Nejvýše nasazený tým se ve středu střetne s Egyptem, následovat bude ve čtvrtek měření sil s Argentinou.

Kompletní výsledky juniorského Davisova poháru najdete zde
Kompletní výsledky juniorského Poháru Billie Jean Kingové najdete zde