Ani teď to nevyšlo. Clijstersová stále na první výhru čeká

- Michal Hladký

Bývalá světová jednička Kim Clijstersová se poprvé od loňského US Open představila na kurtu. Na turnaji kategorie WTA 500 v americkém Chicagu svedla třísetovou bitvu s Tchajwankou Sie Su-wej, které podlehla po výsledku 3:6, 7:5 a 3:6.

Osmatřicetiletá Kim Clijstersová nehodlá svou kariéru jen tak zabalit. Po více než roční pauze, kterou způsobila nucená operace kolene a následné prodělání covidu-19, se odhodlala znova vzít do ruky raketu a porvat se o návrat mezi světovou elitu.

Tento záměr ale nevyšel podle představ. V prvním kole turnaje hraném v americkém Chicagu nestačila na Sie Su-wej, se kterou prohrála po setech 3:6, 7:5 a 3:6. Clijstersová se trápila na podání, vždyť své soupeřce darovala hned 20 brejkbolů. 13 jich dokázala odvrátit, na postup do další rundy to ovšem bylo málo.

Přesto zmíněný duel Belgičanku povzbudil. „Bylo skvělé se po tak dlouhé době znova postavit na kurt. Udělala jsem progres. Vidím, že se zlepšuji, což je velmi pozitivní,“ zmínila se na pozápasové tiskové konferenci Clijstersová.

Ta se snaží o comeback už od února minulého roku. Poprvé po osmi letech se tehdy zúčastnila turnaje WTA v Dubaji, kdy podlehla výsledkem 2:6, 6:7(6) Garbiňe Muguruzaové. Úvodním kolem neprošla Clijstersová ani o pár týdnů později v Monterrey, kde byla nad její síly Johanna Kontaová (3:6, 5:7).

Následně měla bývalá světová jednička utrum, svět totiž zachvátila pandemie covidu-19. Další možnost na navázání na úspěchy z let minulých měla až na zářijovém US Open.

Tam dokonce získala set, Jekatěrina Alexandrovová jí ale více nepovolila. Třetí porážka ze tří zápasů přišla po sadách 6:3, 5:7 a 1:6.

Někoho by možná nepříznivá bilance odradila, nicméně to není případ Kim Clijstersové. Ta vidí velkou motivaci v přístupu Andyho Murrayho. „Když vidím, čím si musel projít a jak je stále otevřený novým výzvám, tak je to něco, s čím se dokážu ztotožnit,“ uvedla držitelka 41 singlových titulů na okruhu WTA.