Unikátní ocenění! Slovinská tenistka si vysloužila místo v Guinnessově knize rekordů

- Marek Bartošík

Velkého uznání se dočkala po 22 letech Katarina Srebotniková. Někdejší elitní slovinská tenistka se nově dostala mezi držitele Guinnessových světových rekordů za trojici úspěchů z let 1998–1999. Tehdy ještě teenagerka Srebotniková totiž získala titul při svém debutu na okruhu WTA ve všech třech kategoriích, tedy ve dvouhře, čtyřhře i mixu (smíšené čtyřhře). „Musím se štípnout,“ komentovala své ocenění čtyřicetiletá Slovinka.

Když se řekne Roland Garros 1999, mnozí fanoušci si vybaví Andreho Agassiho, který právě na tomto turnaji zkompletoval kariérní grandslam. Na stejném ročníku pařížského klání se radovala vůbec ze své poslední grandslamové trofeje Steffi Grafová. A naopak jakýsi mladík Roger Federer se poprvé zúčastnil hlavní soutěže na akci velké čtyřky.

Společně s těmito pamětihodnými událostmi se ale do tenisových dějin zapsala svým úspěchem teprve osmnáctiletá Katarina Srebotniková, která společně s Jihoafričanem Pietem Norvalem triumfovala ve smíšené čtyřhře.

Srebotniková se těšila z trofeje hned při své premiéře v této disciplíně, jež se na drtivé většině turnajů nehraje. Už dříve v sezóně 1999 přitom proměnila v titul svou singlovou premiéru na okruhu WTA, a sice na antukovém podniku v portugalském Oeiras. A ještě o rok dříve se radovala při svém deblovém debutu na elitní tour z trofeje na antukové akci v chorvatské Makarské, kde byla její parťačkou krajanka Tina Križanová.

Kombinací těchto tří vavřínů si vysloužila prestižní pozici mezi držiteli Guinnessových světových rekordů. „Je to neskutečné, že přijímám takovou poctu. Musím se štípnout,“ glosovala své ocenění nyní čtyřicetiletá Srebotniková, jež byla světovou deblovou jedničkou a singlovou dvacítkou.

„Zvítězit při singlové premiéře už je sám o sobě náročný úkol, ale vyhrát na první pokus ve všech třech disciplínách je úkol, který bych si nestanovila ani v nejdivočejších snech. Upřímně nevím, jak jsem toho dosáhla,“ vyjádřila se legenda slovinského tenisu.

Srebotniková, jež svou kariéru ještě oficiálně neukončila, byla dosud naposledy v akci na loňském Roland Garros. Ve své bohaté kariéře oslavila čtyři singlové a 39 deblových trofejí na okruhu WTA. Spolu s Květou Peschkeovou ovládly Wimbledon 2011. Srebotniková má ve sbírce také pět grandslamových vavřínů ze smíšené čtyřhry (Roland Garros 1999, 2006 a 2010, US Open 2003, Australian Open 2011).