Po dvou letech ve čtvrtfinále. Návrat do první stovky? Murray vyřkl velmi smělý cíl

- Jan Vojkůvka

Andy Murray tento týden po dlouhých dvou letech pronikl do čtvrtfinále na okruhu ATP. Ve francouzských Métách mu sice postup do semifinále unikl, když prohrál s Hubertem Hurkaczem, ale celkový dojem z turnaje mu vliv energii do žil. Zatímco po US Open jeho myšlenky naznačovaly možný blízký konec singlové kariéry, nyní věří, že se bude nadále zlepšovat a splní svůj hlavní cíl, kterým je návrat do užší tenisové špičky.

Murray ve Francii dokázal porazit domácího Uga Humberta i Kanaďana Vaska Pospisila, díky čemuž se poprvé od října 2019, kdy v belgických Antverpách získal rovněž poslední titul do sbírky, probojoval mezi nejlepší osmičku na okruhu ATP.

Byť následně prohrál s Polákem Hurkaczem, potvrdil, že stále nepatří do starého železa, a i ve 34 letech po několika operacích a po dlouhodobých zdravotních problémech patří k nebezpečným hráčům. Vybojování hned (či alespoň) dvou výher na turnaji, což se mu letos povedlo jen na challengeru v Bielle a ve Wimbledonu, je pro něj navíc z hlediska vlastních pocitů lepší, než pocit z dobrého tenisu.

„Myslím, že se mi tento týden povedlo hrát lépe než v Cincinnati a ve Winston Salemu. Dobrý zápas jsem odehrál i na US Open, ale nějak mě nezajímá, jestli hraju dobrý tenis a přitom prohrávám,“ upozornil Murray na tiskové konferenci. „Chci zápasy hlavně vyhrávat.“

„I když totiž třeba hraju dobře a vytvořím si příležitost, abych zápas vyhrál, nedokážu to dotáhnout do konce. Z toho bývám hodně zklamaný,“ podotkl s tím, že vítězství jsou důležitější než pocity z dobrých zápasů.

Po postupu do čtvrtfinále se navíc přiblížil tolik potřebnému návratu do první stovky světa, z níž kvůli výše zmíněným operacím a zraněním v červnu 2018 vypadl. Pouhý návrat do stovky mu ovšem ani zdaleka nestačí, naopak vyřkl velmi smělý cíl.

„Návrat do první stovky není můj cíl,“ potvrdil. „Chci se vrátit do elitní desítky. To je něco, co mě motivuje, pokud jde o cíl,“ dodal.