Šokovaná Martincová si libuje v domácí atmosféře. Dřív mě to svazovalo, teď žene dál, raduje se

- Jan Vojkůvka

Tereza Martincová v Ostravě zvládla i druhou dramatickou bitvu. Po Kateřině Siniakové se jí tentokrát povedlo udolat Anastasii Pavljučenkovovou 7:6(5), 7:6(6) a potřetí v kariéře pocítila radost z vítězství nad soupeřkou z elitní dvacítky žebříčku. Radost z výhry byla o to větší, že jí dosáhla před domácím publikem. „Je to skvělý a je to doma,“ neskrývala radost na tiskové konferenci.

Cesta k vítězství byla trnitá a dlouhá. Trvala téměř dvě a půl hodiny. Česká hráčka však neztratila set a světovou třináctku dokázala zaskočit.

„Jedním slovem, byl to šok, že to skončilo výhrou,“ uvedla Martincová, která po proměněném mečbolu zakryla v údivu svá ústa a vypadala, že vítězství nemůže uvěřit. „Nemyslím, že bych šla do zápasu, že si nevěřím, ale když se to opravdu stane... Nikdy jsem to nezažila. Je to světová hráčka, jedna z nejlepších, hraje výborně a já jsem ji zvládla porazit. Jsem v šoku!“

Šestadvacetiletá Češka po zásluze prošla do čtvrtfinále, největšího v její kariéře, když poprvé pronikla do nejlepší osmičky v kategorii WTA 500. K tomuto úspěchu ji dotlačilo také domácí publikum, které jí svou podporou ohromně pomáhá. Dříve to přitom rozhodně nebylo pravidlem.

„Doma je atmosféra úplně jiná. Vždycky jsem měla na domácích turnajích problém, nedokázala jsem prodat svůj výkon a naopak byla dost tragická. Skvělá podpora mě možná svazovala, ale asi se to zlomilo Prahou,“ připomněla letošní postup do finále na Livesport Prague Open, což je turnaj kategorie WTA 250.

„Před Prahou jsem si řekla, že to zkusím naposledy, protože to je na tvrdém povrchu, který mi sedí víc. Už jsem pomalu doma nechtěla hrát, protože jsem hrála šíleně,“ vyprávěla. „Tady jsem o dost uvolněnější. Nebýt publika, který mě brutálně žene dál, tak už bych tady nebyla,“ podotkla s úsměvem.

Po vydřené výhře v prvním setu se přitom zdálo, že druhá sada bude naopak velmi rychlá. Vždyť česká hráčka vedla 5:1, v sedmé hře měla dva mečboly, jenže o náskok přišla. „Ukázala mi, že nejlepší holky hrají v nejtěžších momentech nejlepší tenis. Bylo to nesmírně náročný,“ svěřila se a jejím receptem bylo nakonec jít míček po míčku až ke konečnému vítězství. „Hlavou se mi honilo, že jsem nic nepokazila, nezatuhla jsem a říkala si: ‚hraj dál‘. Nervozita na mě nepadla.“

Česká hráčka tak pokračuje v úspěšném tažení během průlomové sezony. Letos nejen, že pronikla do elitní stovky, ale nyní má na dosah i TOP 50. Postupem do čtvrtfinále si totiž zajistila posun na 53. místo světa. „Podle výsledků hraju tenhle rok nejlíp. Tenis je hodně o hlavě, takže to má s ní co dělat. Vždycky jsem byla trošku pozadu, takže jsem možná mentálně dospěla pozdějc. Trošku jsem se uklidnila a na kurtu je to znát,“ přemítala nad svou životní formou.

Tu bude chtít přetavit v další úspěch i v pátečním čtvrtfinále. V něm se střetne s Řekyní Marií Sakkariovou, která si poradila hladce ve dvou setech s Jelenou Ostapenkovou. „Je výborně fyzicky připravená a bude mít trošku víc sil než já. Má výborný servis, nevypustí balon, je obrovská bojovnice. Půjdu do zápasu s tím, že nemám co ztratit. Budu se snažit vyždímat, to je jediné, co můžu udělat,“ dodala.

J&T Banka Ostrava Open (ženy, CZE, 565 530 USD, tvrdý povrch – hala)
Osmifinále dvouhry
TEREZA MARTINCOVÁ (61.) – Anastasia Pavljučenkovová (RUS, 13.) 7:6(5), 7:6(6)


Galerie