J&T Banka Ostrava Open: Martincová v dramatické bitvě zdolala ruskou favoritku

- Redakce

Tereza Martincová dokázala na halovém J&T Banka Ostrava Open zvládnout obrovsky těžkou výzvu! Šestadvacetiletá Češka v osmifinále vyzrála na ruskou favoritku a světovou třináctku Anastasii Pavljučenkovovou, kterou po téměř dvou a půl hodinách udolala ve dvou tiebreacích. Na ostravském turnaji kategorie WTA 500 byla v akci také deblistka Renata Voráčová, jež ale po boku Němky Vivian Heisenové prohrála čtvrtfinále čtyřhry s americko-novozélandskou dvojicí Kaitlyn Christianovou, Erin Routliffeovou. V Ostravar aréně se dnes představily také dvojnásobná grandslamová semifinalistka Maria Sakkariová či olympijská šampionka Belinda Bencicová. Obě úspěšně prošly do čtvrtfinále.

Další náročný zápas na domácím turnaji v Ostravě má za sebou Tereza Martincová (61.). Po tříhodinovém derby v úvodním kole s Kateřinou Siniakovou se česká tenistka tentokrát v osmifinále střetla s favorizovanou Anastasijí Pavljučenkovovou (13.), kterou ovšem dokázala udolat ve dvou setech 7:6(5), 7:6(6).

Martincová si výhrou zajistila postup do největšího čtvrtfinále kariéry, když si poprvé zahraje mezi nejlepší osmičkou na turnaji z kategorie WTA 500. Zároveň si zajistila posun na 53. místo světa ve světovém žebříčku, což je další vylepšení jejího maxima.

„Jedním slovem, byl to šok, že to skončilo výhrou,“ uvedla na tiskové konferenci Martincová, která po proměněném mečbolu zakryla v údivu svá ústa a vypadala, že vítězství nemůže uvěřit. „Nemyslím, že bych šla do zápasu, že si nevěřím, ale když se to opravdu stane... Nikdy jsem to nezažila. Je to světová hráčka, jedna z nejlepších, hraje výborně a já jsem ji zvládla porazit. Jsem v šoku!“

Česká hráčka navíc potvrdila, že se jí letos výrazně daří ve zkrácených hrách, kterých vyhrála hned 8 z 10. „Je to sedm balonů. Snažím se k tomu přistupovat, že to hraju míč po míči, snažím se soustředit na jeden balon a poslední tam padne,“ podotkla s tím, že netuší, v čem tkví recept její úspěšnosti.

Zápas to ovšem nebyl vůbec jednoduchý. V prvním setu čelila česká hráčka skóre 3:5 a hrozilo, že úvodní dějství prohraje. Martincové se však povedlo ztracený servis nakonec získat zpět na svou stranu, následně si vynutit tiebreak a v něm nakonec i zvítězit 7:5.

V tu chvíli vše hrálo ve prospěch české hráčky. Byla psychicky nahoře a i herně byla jasně lepší, což potvrdila i dvěma rychlými brejky a vedením 4:0. Od stavu 5:1 se ovšem dostala pod obrovský tlak favorizované soupeřky, nevyužila dva mečboly v sedmé hře na returnu a o výhodu obou brejků přišla.

Za stavu 5:5 se Martincové znovu povedlo prosadit na returnu, ale ani tentokrát duel nedopodávala a o osudu druhé sady musel znovu rozhodnout tiebreak. I v něm byla na tom Martincová vesměs lépe a Pavljučenkovová musela dohánět ztrátu. Několikrát se jí to povedlo, dokonce odvrátila i další mečbol, ale za stavu 7:6 už česká hráčka nezaváhala, proměnila v pořadí čtvrtý mečbol a vybojovala skalp světové třináctky.

Ve čtvrtfinále vyzve česká tenistka Řekyni Marii Sakkariovou. Ta si ve dvou setech poradila s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou.

Voráčová postup do semifinále nevybojovala
Renata Voráčová spolu s Vivian Heisenovou končí na turnaji v Ostravě ve čtvrtfinále. Ve čtvrtečním utkání s turnajovými trojkami Kaitlyn Christianovou a Erin Routliffeovou prohrály hladce ve dvou setech 3:6, 2:6, přičemž nijak nevyužily hned tří brejků, k nimž se v průběhu utkání probojovaly. Samy totiž o servis přišly hned sedmkrát.

Osmifinále dvouhry
Magda Linetteová (POL, 59.) – Jelena Rybakinová (KAZ, 16.) 3:6, 6:2, 1:6
Maria Sakkariová (GRE, 12.) – Jelena Ostapenková (LAT, 29.) 6:4, 6:2
TEREZA MARTINCOVÁ (61.) – Anastasia Pavljučenkovová (RUS, 13.) 7:6(5), 7:6(6)
Sara Sorribesová Tormová (ESP, 36.) – Belinda Bencicová (SUI, 11.) 2:6, 3:6
Jil Teichmannová (SUI, 42.) – Alison Riskeová (USA, 32.) 6:3, 1:6, 6:4

Čtvrtfinále čtyřhry
Christianová (USA), Routliffeová (NZL) – Heisenová (GER), VORÁČOVÁ 6:3, 6:2
Linetteová (POL), Peraová (USA) – Sharmaová (AUS), Van Der Hoeková (NED) 6:4, 6:2