Kvalifikace opět na Blízkém východě? O Australian Open by se mělo bojovat o Vánocích

- Jan Vojkůvka

Restrikce, které kvůli covidu panují v Austrálii, nejspíš přinutí pořadatele Australian Open opět k určité improvizaci. Podle několika zdrojů deníků The Daily Mail a The Times by se pak, kvůli snížení počtu osob cestujících do Austrálie, měla kvalifikace úvodního grandslamu příští sezony opět odehrát na území jiného státu.

Mezi hlavní kandidáty na pořádání kvalifikace Australian Open patří opět státy na Blízkém východě, konkrétně pak Katar a Spojené arabské emiráty. Už letos se hrálo v Dauhá a Dubaji a pořadatelům melbournského grandslamu tato možnost ušetřila spoustu vrásek.

Mezi zvažované možnosti patří i umístění kvalifikace jen a pouze do Spojených arabských emirátů. Podle neověřených informací od zdrojů deníků The Daily Mail a The Times se zvažuje, že ženy by hrály v Dubaji a muži v Abú Zabí, kde se každoročně pořádá populární exhibiční turnaj.

Rozdílem oproti letošnímu ročníku pak má být to, že kvalifikace by neprobíhala v lednu, ale už v prosinci. Tenisté, kteří hodlají usilovat o hlavní soutěž, by tím pádem přišli o vánoční svátky, jelikož podle prozatím nepotvrzených plánů by se finálová kola obou kvalifikací měla odehrát 24. či 25. prosince.

Zároveň se počítá s tím, že hráči i hráčky (a to nejen ti z kvalifikací) by měli následně přicestovat do Austrálie a skončit v kontrolované karanténní bublině, během které by mohli trénovat. Po skončení nutné karantény by se pak měly v Austrálii rozjet přípravné turnaje a celá štace by následně měla vyvrcholit samotným grandslamem, jenž by se tentokrát měl konat ve standardním termínu s vyvrcholením na konci ledna.

Ve výsledku by to znamenalo, že jistí účastníci hlavních soutěží by se měli do Austrálie vypravit ve druhé polovině prosince, aby byli připraveni vrhnout se do turnajového zápolení okolo 3. ledna. Start Australian Open je plánován na 17. ledna.

Ředitel Australian Open, Craig Tiley, navíc v podcastu pro The Controllables už v srpnu uvedl, že očkovaní tenisté se dočkají blíže nespecifikovaného zvýhodnění. „Budou rozdílné podmínky pro očkované a neočkované. „Pokud by měly být podmínky velmi odlišné, je pravděpodobně lepší se nechat očkovat, aby hráči pak tyto rozdíly nepociťovali,“ řekl.

Zda se tyto scénáře naplní, a to nejen co se týče termínů, zatím není jisté. Je to ovšem vysoce pravděpodobné. Austrálie totiž patří k zemím, kde panují nejpřísnější bezpečnostní protokoly kvůli viru covid-19, což ostatně Australané potvrdili už letos.