Martincová po tříhodinové řeži: Jsem naprosto vyčerpaná. O mečbolu ani nevím!

- Marek Bartošík

Předpoklad se splnil na 100 procent! Tereza Martincová a Kateřina Siniaková předvedly v prvním kole J&T Banka Ostrava Open velkolepou show, na jejímž konci se z vydřené třísetové výhry radovala Martincová. Naprosto vyčerpaná vítězka na tiskovce pár okamžiků po utkání přiznala, že ani nevěděla o odvráceném mečbolu z tiebreaku rozhodující sady. „To byl mečbol? To si ani neuvědomuju. Jen vím, že jsem stahovala,“ líčila jako vždy směle hovořící Martincová.

Ani nepříznivý stav 0:5 ve zkrácené hře třetího dějství nakonec nezabránil Tereze Martincové k postupu do osmifinále ostravského turnaje WTA. Držitelka divoké karty ještě odvrátila při skóre 5:6 mečbol krajanky Kateřiny Siniakové a o pár chvil později oslavila mimořádně cenný triumf 5:7, 6:4 a 7:6(7).

Na kurtu jste s Kateřinou Siniakovou bojovaly tři hodiny a šest minut, nakonec české publikum tleskalo jako vítězce vám. Jaký je váš dojem ze zápasu?
Jsem fakt naprosto vyčerpaná. Byla jsem hotová a chtěla jsem se tady vyždímat. Atmosféra byla neskutečná, diváci fandili strašně fajn na obě strany. Myslím, že jsme obě předvedly výborný výkon, těžké výměny. Kačka teď hraje skvěle. Ne že by dřív nehrála, ale její výkony jsou teď fakt kvalitní. Musela jsem se soustředit na každý míč a nepřipouštět si skóre.

To se jistě lehce řekne, ale na kdekoho může stav 0:5 v klíčovém tiebreaku dolehnout…
Za stavu 0:5 v tiebreaku si člověk může říct jedině, že už je to úplně v p**eli. Ne, musíte věřit. Je to tenis a do posledního míče nesmíte přestat věřit, že by se zápas nedal otočit. Takže tenis je přece jenom krásný v tom, že se to dá do posledního balónu zvládnout. Věděla jsem, že mám 0:5, ale řekla jsem si: Zkus to teď uhrát míč po míči, nezkazit a ještě to nějak stáhnout.

Jednalo se sice pouze o duel prvního kola, ale uspěla jste v atraktivním derby na domácím turnaji, a dokonce jste odvrátila mečbol. Jak cenná je to výhra?
To byl mečbol? To ani nevím. Jak jsem slezla z kurtu, ani si to neuvědomuju. Jen vím, že jsem stahovala. I když je to první kolo, cenná výhra to určitě je. Můžu hrát další zápas, navíc doma. A celkově v tom stavu, v jakém jsem, je to bonus. Na trénincích jsem se cítila fyzicky fakt šíleně, což pak spadá i na psychiku. Snažila jsem se být co nejvíc ready, i když jsem věděla, že nejsem. Zvládla jsem bojovat s tím, v jakém rozpoložení jsem se nacházela.

Co vás bude asi ve středu, kdy máte volný den bez utkání, nejvíc bolet? A dá se proti tomu něco dělat?
Už to cítím teď, bolí mě naprosto všechno. Když se říká, že vás bolí celé tělo, tak tohle teď fakt cítím. Na takové zápasy jsme sice zvyklé, ale tělo na konci sezóny bolí o trošku víc. Můžu se dobře najíst, jít na masáž, co nejvíc zregenerovat a spát. Nic víc už nezachráním.

Ve čtvrtek na vás čeká premiérové střetnutí s Anastasií Pavljučenkovovou, tedy aktuální světovou třináctkou. Co o zkušené ruské soupeřce víte?
Trénovala jsem s ní tady, za což jsem ráda, protože mě překvapilo, jak hraje. Čekala jsem, že hraje jinak, takže je dobré, že trošičku vím. Trochu jsem se dívala i na zápas, jelikož hrála přede mnou. Je to světová třída, myslím, že nemám co ztratit. Potřebuju získávat zkušenosti s těmi úplně nejlepšími a jsem ráda, že si můžu zahrát s takhle dobrou tenistkou.

J&T Banka Ostrava Open (ženy, CZE, 565 530 USD, tvrdý povrch – hala)
1. kolo dvouhry
TEREZA MARTINCOVÁ (61.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (50.) 5:7, 6:4, 7:6(7)