Z kvalifikace do největšího finále kariéry. Už jsem se viděla v autě, směje se Kladivová a chce výše

- David Schlegel, Filip Lefenda

Bolavá ploténka jí v loňském roce umožnila odehrát pouhé tři zápasy. Letos už jich stačila jednadvacetiletá Aneta Kladivová absolvovat o poznání více. V polovině srpna došla na podniku v německém městě Erwitte z kvalifikace do semifinále a minulý týden na pětadvacítce v Jablonci nad Nisou dokonce do svého třetího a zároveň největšího finále v dosavadní kariéře. V něm sice podlehla ve třech sadách zkušenější krajance Jesice Malečkové, z akce si ale odvezla cenné skalpy – třeba soupeřek ze třetí stovky žebříčku, které před necelým měsícem startovaly v grandslamové kvalifikaci na US Open. „Turnaj mě hodně namotivoval. Pokud budu moci trénovat a hrát více zápasů, věřím, že bych to mohla dotáhnout výše,“ říká v rozhovoru pro Tenisový svět v současnosti 971. tenistka žebříčku WTA, jež měla pod Ještědem paradoxně největší starosti hned v úvodním kole kvalifikace. „Už jsem se viděla v autě na cestě domů,“ přiznává s úsměvem.

V Jablonci jste dosáhla nejlepšího výsledku v sezoně. Jak turnaj hodnotíte a co chybělo k tomu, abyste ho dotáhla do vítězného konce?
Nebyl to jen nejlepší výsledek v sezoně, ale i v kariéře. Finále jsem si zatím zahrála jen na patnáctkách, turnaj tak samozřejmě hodnotím jako výborný. Málem jsem prohrála v prvním kole kvalifikace. Pak už to byla skvělá jízda. Ve finále určitě hrála nějakou roli únava. Měla jsem odehrány o tři zápasy více než Jesika. Chybělo málo, měla jsem své šance. Vedla jsem v gemech na začátku třetího setu, bohužel jsem je ale nedotáhla. Jesika se pak chytla. Šla si za tím a nešlo to odvrátit.

Jak jste sama zmínila, nechybělo mnoho a vaše cesta skončila už na samém začátku. V kvalifikaci jste s Italkou Colmegnaovou vyhrála až 10:7 v rozhodujícím supertiebreaku. Čemu přičítáte, že jste měla problémy v prvním kole kvalifikace a nakonec jste došla až do finále?
Základ byl už v tom, že jsem v kvalifikaci nebyla nasazená. Projít kvalifikací je pak těžké. Dostala jsem nasazenou pětku s rankingem okolo 500. místa, což je pořád asi o 600 míst výše, než jsem já. Její hra mi ze začátku silně nevyhovovala. První set jsem prohrála 1:6. Dělala jsem strašně moc chyb. Už jsem se viděla v autě na cestě domů. Pak jsem se naštěstí zlepšila a začala hrát to, co jsem chtěla. Druhý set jsem vyhrála docela jednoznačně. Věřím, že by to ve třetím setu bylo podobné, ale tím, že se v kvalifikaci hrají supertiebreaky, tak člověk nikdy neví, jak to dopadne. Naštěstí jsem si pohlídala začátek a pak už vedení udržela, i když to bylo těsné.

Ve čtvrtfinále jste porazila další Italku Pieriovou, která nedávno startovala na grandslamové kvalifikaci v New Yorku. Jak si vítězství ceníte?
Byl to jednoznačně nejtěžší zápas na turnaji. Jde o jedno z mých největších vítězství v kariéře. Šlo o náročný zápas jak z fyzického, tak i psychického hlediska. Ztratila jsem první set, navíc se přerušovalo kvůli dešti. Nebyla jsem úplně pozitivně naladěná. Soupeřka hrála nepříjemně, moc jsem si na ni popravdě nevěřila. Její hra mi neseděla. Bylo to o pár míčích. Ve druhém i třetím setu jsem za stavu 4:4 prohrávala 0:40 na servisu a oba gemy jsem otočila. Možná ji to trochu zlomilo. Koncovky setů jsem odehrála výborně. Uhrála jsem si je sama i vítěznými údery.

Dvakrát jste byla ve finále turnajů ITF v Rumunsku a Maďarsku, ani jednou jste ale titul nevyhrála. Je to dáno nervozitou, nebo kvalitními soupeřkami?
Také už jsem nad tím přemýšlela – třetí finále a zase porážka. Možná by bylo na místě z toho trochu znervóznět. Určitě to ale není tím, že bych selhala. Beru jako velký úspěch se do finále vůbec dostat. Zůstat na turnaji mezi posledními dvěma hráčkami je skvělý pocit. Soupeřky byly vždy opravdu kvalitní. Byly mnohem výše na žebříčku než já, navíc starší a zkušenější. V ten den byly lepší. Já na sobě musím ještě zamakat, abych byla příště lepší já.

V semifinále jste porazila další skvělou hráčku Maďarku Janiovou, která byla v New Yorku ve finále kvalifikace. Je to pro vás do budoucna motivace? Loni jste odehrála tři zápasy, letos těch utkání také nebylo úplně moc. Jde o vzpruhu?
Určitě. Je to obrovská motivace. V semifinále šlo z mé strany o výborný zápas, který jsem vyhrála ve dvou setech. Celou dobu jsem měla nad soupeřkou navrch, což je proti takové hráčce výborný výkon. Celkově mě turnaj hodně namotivoval. Zápasů nebylo v poslední době kvůli nejrůznějším zraněním mnoho, ale znám svou hru a vím, že pokud začnu hrát více, tak na to mám. Pokud budu moci trénovat a hrát zápasy, věřím, že bych to mohla dotáhnout výše.

Zmínila jste zranění. Můžete je rozvést? A studujete ještě, nebo se plně koncentrujete na tenis?
Nastoupila jsem teprve do posledního ročníku na střední škole a příští rok budu maturovat. Ve svých 21 letech jsem trochu ve skluzu, nevybrala jsem si v minulosti vhodnou školu. Vinou toho jsem ztratila dva roky, protože jsem nedokázala skloubit školu s tenisem. Doufám, že příští rok odmaturuji.
Co se týče zranění, v 18 letech, kdy jsem měla nejlepší ranking, jsem došla do prvního finále na okruhu ITF. Krátce poté jsem bohužel měla problémy s ploténkou, které se mi pak dvakrát vrátily. Bylo to hodně nepříjemné. Nemohla jsem asi třikrát několik měsíců hrát. Nevěděla jsem, zda ještě budu moci hrát. Začala jsem cvičit speciální cviky na záda. Ty mi hodně pomohly. Od té doby o bolesti nevím a mohu se koncentrovat na tenis.

Jaké jsou vaše další turnajové plány?
V závěru sezony už moc turnajů není. Tento týden si dám volno. Příští týden je pětadvacítka v Budapešti. Je tam bohužel malá kvalifikace, takže se asi nedostanu. Zkusím požádat, zda by mi nevyšli vstříc s volnou kartou. Pak možná zkusím poprvé v životě odletět na turnaj někam dále. Zatím s tím nemám zkušenosti.

Takže se do tenisu chcete pořádně opřít?
Chtěla bych ještě nahrát body, abych se v zimě dostala na nějaké turnaje. V zimě je to náročnější. Dost často se mi stávalo, že jsem si nemohla zahrát ani v kvalifikaci. To bych teď ráda změnila.

Cesta Anety Kladivové do největšího finále v kariéře

1. kolo kvalifikace: ANETA KLADIVOVÁ – Martina Colmegnaová (ITA, 489.) 1:6, 6:2, 10:7
2. kolo kvalifikace: ANETA KLADIVOVÁ – PATRICIE KUBÍKOVÁ (-) 6:4, 6:2
Finále kvalifikace: ANETA KLADIVOVÁ – Funa Kozakiová (JPN, 638.) 6:2, 6:1
1. kolo: ANETA KLADIVOVÁ – ANASTASIA DETIUC (501.) 6:3, 3:0 skreč Detiuc
Osmifinále: ANETA KLADIVOVÁ – JULIE ŠTRUPLOVÁ (1131.) 6:4, 6:3
Čtvrtfinále: ANETA KLADIVOVÁ – Jessica Pieriová (ITA, 274.) 4:6, 6:4, 7:5
Semifinále: ANETA KLADIVOVÁ – Reka-Luca Janiová (HUN, 202.) 6:3, 6:4
Finále: ANETA KLADIVOVÁ – JESIKA MALEČKOVÁ (302.) 2:6, 6:2, 2:6