Češi na žebříčku ATP / WTA: Šafářová získala první body v letošní sezoně, Kolář se posunul o 133 míst

- Petr Šístek

Čekání Lucie Šafářové na vyhrané utkání ve dvouhře na běžném turnaji WTA trvalo od srpnového podniku v New Heavenu. Poté, co česká tenistka tuto zničující sérii dokázala protrhnout, se rozehrála k vynikajícím výkonům a v Praze si nakonec dokráčela pro turnajový titul. Ten je pro ni sedmým v kariéře a zajistil jí posun o tři pozice na 13. příčku.

Naopak Karolína Plíšková, která po semifinálové prohře právě se Šafářovou loňské vítězství neobhájila, klesla o dvě místa na konec první dvacítky. Petra Kvitová i nadále drží šestou pozici, avšak tento týden ji čeká velmi těžký úkol v podobě obhajoby titulu v Madridu. V první stovce se momentálně nachází šest českých tenistek, přičemž Kristýna Plíšková ji po nezdaru v úvodním kole J&T Banka Prague Open uzavírá. Elitní stovka se výrazně vzdálila Lucii Hradecké, která v Praze obhajovala loňské finále, ale ve 2. kole byla nucena kvůli zablokovanému krku vzdát své utkání s Lucií Šafářovou.

Tomáš Berdych se v minulém týdnu nepředstavil na žádném turnaji, to ale jeho 8. místo neohrozilo. Nyní ale v Madridu obhajuje semifinále a v případě neúspěchu by se byl nucen o svou pozici strachovat, neboť po nepříliš vydařeném úvodu roku v porovnání s minulými sezonami již nemá takový náskok na soupeře pod sebou a až do 15. místa je situace v žebříčku velmi vyrovnaná.

Jiří Veselý se po velmi vydařeném turnaji v Monte Carlu představil v Istanbulu, kde předváděl dobrý tenis, ale ve čtvrtfinále mu los přisoudil velmi nepříjemného Dimitrova. Rodák z Příbrami tak žádné body nepřipsal a tento týden zkouší štěstí na challengeru v Římě. Na štědřeji dotovaný challenger do Aix-en-Provence se vydal Lukáš Rosol, kterému se letos na antuce zatím nedaří, a po prohře ve 2. kole turnaje v Mnichově s Alexanderem Zverevem se propadl až na 72. příčku.

Roli turnajové jedničky na challengeru v Ostravě plnil Adam Pavlásek, který zde obhajoval loňské finále. Velká očekávání ale nenaplnil a poté, co hned v úvodním kole nestačil na Japonce Učijamu, se propadl na 120. místo. Nedařilo se mu ani tento týden v Římě, takže jej čeká další pokles, což je zejména vzhledem ke skutečnosti, že byl před dvěma týdny v Barlettě jedinou výhru od premiérového průniku do elitní světové stovky, velmi smutná zpráva.

Turnaje v Ostravě ale na výbornou využili jiní dva čeští zástupci. Na divokou kartu startující Zdeněk Kolář celý týden překvapoval vynikajícími výkony a nakonec zaslouženě dokráčel až do finále. Tento nečekaný úspěch mu zajistil posun o 133 míst vzhůru do poloviny čtvrté stovky, čímž se výrazně přiblížil svému dílčímu cíli, kterým je pravidelná účast na challengerech.

Skvělý turnaj v Ostravě odehrál i Marek Michalička, který se musel nejprve prokousat náročnou kvalifikací. Poté dokázal překvapit i největší hvězdu turnaje, bývalého osmého hráče světa Janka Tipsareviče. Ve čtvrtfinále po dvou letech v Ostravě znovu porazil Lasla Djereho a zahrál si druhé semifinále challengeru v kariéře. Zajímavostí je, že poprvé se mu to podařilo při jeho premiérové účasti v hlavní soutěži. Michalička se tak po velmi nevydařeném úvodu sezony dostal na 263. místo a je na dohled svému kariérnímu maximu.