Ivanovičová s Görgesovou obdržely v Lucemburku Cenu Jany Novotné

- Jan Vojkůvka

BGL BNP Paribas Luxembourg Open letos slaví 25. ročník svého turnaje a při té příležitosti udělil Cenu Jany Novotné hned dvěma bývalým a velmi populárním tenistkám. Jak bývalá světová jednička Ana Ivanovičová, tak Němka Julie Görgesová v minulosti zanechaly významnou stopu na lucemburském turnaji a obdržely ocenění pojmenované po bývalé české tenistce.

Ivanovičová měla své ocenění obdržet už minulý rok, jenže kvůli pandemii covidu-19 se v Lucemburku, hlavním městě Lucemburska, nehrálo. Třiatřicetiletá Srbka, která ukončila kariéru v roce 2016, se v Lucemburku představila celkem sedmkrát a v roce 2007 zde získala titul.

Ještě o jednu účast více během kariéry absolvovala v Lucemburku Julia Görgesová. Bývalá světová devítka, která ukončila kariéru v minulém roce, v lucemburské metropoli vybojovala titul v roce 2018 a v letech 2010 a 2019 dokráčela do finále.

Populární hráčky za své účinkování na místním turnaji z kategorie WTA 250, který se pořádá od roku 1996, obdržely tento týden již zmíněnou Cenu Jany Novotné. Ta se uděluje tenistkám, které (jak zní oficiální popis) projevují zvláštní vztah a oddanost turnaji.

Toto ocenění se uděluje v Lucemburku od roku 2017, kdy ji jako první získala Monica Niculescuová z Rumunska. O rok později bylo ocenění pojmenováno právě po Janě Novotné, jež v roce 2017 zemřela po boji s rakovinou. V témže roce získala cenu domácí Mandy Minellaová a o rok později Němka Andrea Petkovicová.

A proč je vlastně lucemburské ocenění pojmenováno po české tenisové legendě? O tom se rozpovídala Danielle Maasová, turnajová ředitelka BGL BNP Paribas Luxembourg Open: „Jana byla naším přítelem a v podstatě také důvod, proč jsme turnaj začali pořádat,“ uvedla.

„Potkala jsem ji jako novinářka a zeptala se jí, jestli zná Lucembursko. Řekla, že nezná, ale pokud zde bude turnaj, tak přijede,“ vzpomínala Maasová. „Napřed jsme pět let pracovali s agenturou Octagon na exhibici, kde Jana vyhrála v letech 1991 a 1992. Poté, když začala sama pracovat s Octagonem, jezdila prakticky každý rok. Měla ráda skromnější a blízkou atmosféru na turnaji. Cítila se být součástí týmu.“

Lucemburk se také stal dějištěm jednoho z jejích posledních profesionálních vystoupení, když zde startovala na sklonku roku 1999.