Mladí dravci se derou na Turnaj mistrů! Kdo má šanci na účast v Turíně?

- Marek Bartošík

Na Turnaji mistrů už léta platí, že se na něm daří také mladším z účastníků. V roce 2018 triumfoval v Londýně tehdy jednadvacetiletý Alexander Zverev, o rok později na něho navázal taktéž jednadvacetiletý Stefanos Tsitsipas. Zatím poslední ročník opanoval čtyřiadvacetiletý Daniil Medveděv. Stejně tak po přesunu do italského Turína budou na velmi cennou trofej cílit mladí tenisoví střelci. Kdo z nich se ale nakonec na závěrečný podnik sezóny probojuje?

Tenisový ročník 2021 má za sebou všechny čtyři grandslamy a pomalu se blíží svému vyvrcholení – Turnaji mistrů. Na mužském okruhu ATP zbývá z velkých akcí odehrát Masters v Indian Wells (od 7. října) a Masters v Paříži (od 1. listopadu), kromě toho se uskuteční jedna „pětistovka“ ve Vídni (od 25. října) a celkem osm menších turnajů základní kategorie ATP 250.

Pak už přijde na řadu Turnaj mistrů neboli ATP Finals, startující 14. listopadu. Jistou účast zatím mají dvacetinásobný grandslamový šampion Novak Djokovič, vítěz nedávného US Open Daniil Medveděv a finalista Roland Garros Stefanos Tsitsipas.

Vzhledem k obrovskému množství letos nasbíraných bodů nemine místenka v Turíně ani světovou čtyřku Alexandera Zvereva (4915 bodů). Velmi dobře jsou na tom i třiadvacetiletý Andrej Rubljov a o dva roky starší Matteo Berrettini – oba nasbírali od ledna přibližně 4000 bodů.

Letošní sedmičkou je Rafael Nadal, jenž ale sezónu předčasně ukončil kvůli zranění nohy. Za španělskou legendou následují dvaadvacetiletý norský talent Casper Ruud (2675 bodů) a čtyřiadvacetiletý polský sympaťák Hubert Hurkacz (2505), kteří nyní uzavírají virtuální kvalifikační osmičku.

Na záda jim však dýchají jednadvacetiletý Kanaďan Félix Auger-Aliassime (2320) a teprve dvacetiletý Ital Jannik Sinner (2255). S dalším odstupem vyhlížejí svou šanci Aslan Karacev (1895), Denis Shapovalov (1745), Pablo Carreňo Busta (1730) a Cameron Norrie (1710), o nichž se ještě dá uvažovat jako o potenciálních účastnících.

Jejich ztráta je sice značná a zbývajících turnajů málo, přesto mají schopnosti na to, aby třeba na jedné ze zbývajících „tisícovek“ roku dokráčeli do finále, což by jim samo o sobě zajistilo porci 600 bodů.

A třeba osmadvacetiletý Rus Karacev, jenž se v posledních měsících výsledkově spíše trápí, by mohl nalézt ztracené sebevědomí na dvojici domácích turnajů v Petrohradě a Moskvě. Na každém z nich může v případě triumfu získat 250 bodů.

Aktuální podobu tzv. „Race to Turin“ si můžete prohlédnout zde.