Kontroverze ohledně pauzy na toaletu? Zpřísníme pravidla, zní z ATP

- Marek Bartošík

Velkým tématem uplynulého US Open se stalo využívání, respektive zneužívání přestávek na toaletu, kterého se měl dopustit Stefanos Tsitsipas. Hvězdný Řek se zkraje pátého setu souboje prvního kola proti Andymu Murraymu odebral na dlouhých osm minut na toaletu, za což ho posléze kritizoval Murray i řada komentátorů a fanoušků. Tsitsipas přitom podobný kousek, spoléhající na nejasně definovaná pravidla ATP, provádí opakovaně. Výsledkem tak velmi pravděpodobně bude reforma předpisů.

„Nastane změna v pravidle o pauze na toaletu a také v pravidle o přestávce na ošetření přímo na kurtu,“ sdělil agentuře Reuters nejmenovaný zástupce ATP.

Problematické je hlavně první ze zmíněných pravidel. Aktuální znění předpisu na návštěvu toalety pro mužský okruh ATP totiž nepočítá s časovým omezením. Pro ženskou tour WTA se pro změnu mluví pouze o „rozumném čase“.

Zkrátka nic konkrétního, čeho by se mohl chytit třeba umpirový rozhodčí, když jeden z hráčů lamentuje nad příliš dlouhým pobytem svého soupeře mimo dvorec.

„Doufám, že před začátkem následující sezóny budeme mít přísnější pravidla ohledně pauzy na toaletu a ošetření. Stává se to důležitou záležitostí,“ pokračoval veřejnosti neznámý zdroj.

Asociace WTA se nechala podle Reuters slyšet, že byla „vždy otevřená konverzaci ohledně rozvinutí pravidel, pokud je to nutné“. Oba elitní okruhy tak dost možná čeká mezi sezónami 2021 a 2022 menší zemětřesení.