WTA Ostrava: Divoké karty pro Češky i šampionky, Plíšková se odhlásila

- Filip Lefenda

AKTUALIZOVÁNO – Startovní pole blížícího se J&T Banka Ostrava Open 2021 se rozrostlo o dvě velká jména. Divoké karty obdržely Jelena Ostapenková z Lotyšska a Caroline Garcíaová z Francie. V hlavní soutěži si díky přízni pořadatelů zahrají také Kateřina Siniaková a Tereza Martincová, které měly původně zápolit už ve víkendové kvalifikaci. Vinou zdravotních problémů se naopak musela odhlásit světová trojka Karolína Plíšková. Hlavní fáze druhého ročníku halové akce kategorie WTA 500 startuje v Ostravar aréně v pondělí.

Čtyřiadvacetiletá Ostapenková vyhrála v roce 2017 grandslamový Roland Garros. V žebříčku nejvýše figurovala na páté pozici. Tento týden obhajuje v současnosti třicátá hráčka světa předloňský titul v Lucemburku. Na konci června ovládla travnatý podnik v Eastbourne.

Divokou kartu obdržela také Caroline Garcíaová. Ta před třemi lety figurovala v ženském pořadí ještě o stupínek výše než Ostapenková – na čtvrté pozici. Během své kariéry vyhrála sedmadvacetiletá Francouzka ve dvouhře celkem sedm akcí WTA. Momentálně v žebříčku uzavírá šestou desítku.

K největším hvězdám budou příští týden v Ostravě patřit i domácí hráčky. Hlavní soutěž má jistou trojice Barbora Krejčíková, Petra Kvitová a Karolína Muchová. Turnaje se naopak nezúčastní Karolína Plíšková. Světová trojka se organizátorům omluvila pro zdravotní problémy. Nedorazí ani Ukrajinka Elina Svitolinová.

„Není úplně jednoduché omlouvat se z účasti na turnaji, který se hraje před diváky a v domácím prostředí. Velice mě to mrzí. Opravdu jsem v posledních měsících vnímala podporu spousty lidí z Česka,“ vysvětlila Plíšková, na kterou dolehl náročný program z posledních týdnů.

„Již před US Open se objevily obtíže se zápěstím, které nebylo možné vzhledem k postupu v turnaji adekvátně léčit. Vzhledem ke zhoršení obtíží jsme se dohodli na třítýdenní pauze od turnajové zátěže a léčbě zápěstí,“ doplnil přední český ortoped Radek Kebrle, v jehož lékařské péči se Plíšková nachází.

Druhý ročník J&T Banka Ostrava Open bude rozlosován v pátek (kvalifikace) a v sobotu (hlavní soutěž). O víkendu je na programu dvoukolová kvalifikace, do níž měly původně zasáhnout Kateřina Siniaková s Terezou Martincovou. Nakonec ale v pátek obdržely divoké karty do hlavní soutěže. Ta začne ve třetím největším městě republiky v pondělí.